Δευτέρα 24.06.2024
More

  Εκδήλωση για τον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο

  Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον αρχηγό, πρόκριτο, φιλικό και βουλευτή Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο, διοργανώνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία των Πλαισίων.

  Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα:

  Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος (1766-1826), με καταγωγή από τα Πλαίσια Κατσανοχωρίων, δραστηριοποιήθηκε εμπορικά στην Πάτρα, αποκτώντας τεράστια περιουσία. Ο παππούς του κυνηγήθηκε από τους Τούρκους και εγκαταστάθηκε στο Αιτωλικό όπου και πέθανε. Είχε δυο γιους, τον Γεώργιο και τον Αναστάση, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα και άλλαξαν το επίθετο από Μαργαρίτη σε παπα-Διαμαντόπουλος (παιδιά του παπα-Διαμαντή).

  Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος ασχολήθηκε με το εμπόριο σταφίδας, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων, ταξίδεψε στα ευρωπαϊκά λιμάνια, έκανε πολύ μεγάλη περιουσία και υπήρξε ο πλουσιότερος Πατρινός στα χρόνια της Επανάστασης. Χρηματοδότησε πλοία για τους Γαλαξιδιώτες, ίδρυσε τράπεζα, απέκτησε 30 καταστήματα στην Πάτρα, κατείχε τη μισή κτηματική περιουσία της περιοχής Σαραβαλιού και Αγίου Δημητρίου, όπου σήμερα έχει δημιουργηθεί πλατεία με το όνομά του.

  Κατά την περίοδο εκείνη, ο πολιτικός αρχηγός των ελεύθερων πολιορκημένων θα βαδίσει αλύγιστος προς τη θυσία και το ολοκαύτωμα, συμμετέχοντας στην αθάνατη ηρωική έξοδο τη νύχτα της 10ης προς την 11η Απρίλη 1826. Εκεί συνελήφθη αιχμάλωτος και αποκεφαλίστηκε.

  Στην πλατεία των Πλαισίων, απ’ όπου καταγόταν ο πατέρας του Γεώργιος Μαργαρίτης και ο παππούς του, ο παπα-Διαμαντής, έχει τοποθετηθεί η εμβληματική προτομή του, με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων να συμπληρώνει την απόδοση τιμής και μνήμης με τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με προσφωνήσεις και χαιρετισμούς, για να ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Ομιλία θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου, δικηγόρος και συγγραφέας Χρήστος Μούλιας. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί χορευτικό πρόγραμμα από τον Μορφωτικό Όμιλο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» με παραδοσιακή ορχήστρα του Μεσολογγίου. Στον χώρο θα παρουσιάζεται και η έκθεση φωτογραφίας «Έξοδος» του Νίκου Σιάμου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού, Παιδείας & Άθλησης Ελισάβετ Μπούτσορα. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Δημοτική Κοινότητα Πλαισίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαισίων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ