Τρίτη 11.08.2020
More

  Εντόπισαν κείμενο σε κομμάτια που θεωρούσαν «κενά» στα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

  Αποσπάσματα κειμένου, σε εβραϊκά και αραμαϊκά, εντοπίστηκαν σε τέσσερα κομμάτια από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» τα οποία εδώ και δεκαετίες θεωρούνταν κενά. 

  Τα κομμάτια της περγαμηνής είχαν βρεθεί σε ανασκαφή από αρχαιολόγους και δωρίστηκαν σε έναν Βρετανό ερευνητή κατά τη δεκαετία του 1950, γεγονός που ενίσχυσε την αυθεντικότητά τους σε μια εποχή που υποτιθέμενα κομμάτια από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» αποδεικνύονται πλαστά.

  Με τον όρο «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» περιγράφεται μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και αφορά μια συλλογή περίπου 900 Ιουδαϊκών χειρογράφων σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια και αρχαία ερείπια της ερήμου της Ιουδαίας.

  Κατά τις δεκαετίας του 1940 και του 1950 Βεδουίνοι και αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτά τα κείμενα στις σπηλιές του Κουμράν, μια τοποθεσία περίπου 12 μίλια ανατολικά της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη, με θέα στη Νεκρά Θάλασσα.

  Πριν από λίγα χρόνια, μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε να μελετά αντικείμενα από τα σπήλαια του Κουμράν τα οποία βρίσκονταν διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσμο. «Κατά το πρώτο διάστημα της έρευνας, στη δεκαετία του ’50 και του ’60, οι ανασκαφείς δώριζαν πολλά αντικείμενα, συνήθως κεραμικά, σε συνεργαζόμενα μουσεία», λέει ο Dennis Mizzi, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας.

  Ο Mizzi και οι συνάδελφοί του υποψιάστηκαν ότι κάποια στοιχεία από τα σπήλαια μπορεί να έχουν χαθεί ή να «παραβλεφθεί» καθώς τα αντικείμενα αυτά αποσπάστηκαν από το αρχικό τους πλαίσιο. Η ομάδα, παρά τα αντικείμενα που εντόπιζε και μελετούσε, δεν σκόπευε να αναζητήσει «χαμένα κείμενα».

  Οι ερευνητές ωστόσο επανεξέτασαν μια συλλογή από υποτιθέμενα άγραφα κομμάτια που η κυβέρνηση της Ιορδανίας έδωσε στο πανεπιστήμιο του Leeds κατά τη δεκαετία του 1950. Η συλλογή πέρασε στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1997. Τα κομμάτια αυτά, καθώς οι ειδικοί πίστευαν πως ήταν «κενά», θεωρούνταν άχρηστα για τους μελετητές των κειμένων, αλλά ιδανικά για να πραγματοποιηθούν χρονολογήσεις.

  Κατά την προσεκτικότερη εξέταση ενός κομματιού της συλλογής, η ερευνήτρια Joan Taylor, από το King’s College του Λονδίνου διέκρινα αμυδρά ένα γράμμα. Μετά από αυτή την υπόδειξη υποβλήθηκαν σε φωτογράφηση 51 φαινομενικά κενά κομμάτια που το μέγεθός τους ξεπερνούσε το ένα εκατοστό.

  Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πολυφασματική απεικόνιση, μια τεχνική που καταγράφει διαφορετικά μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αόρατων με γυμνό μάτι. Τα αποτελέσματα έδειξαν εμφανή σημάδια κειμένου σε τέσσερα από τα κομμάτια.

  «Μερικές λέξεις είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, όπως η λέξη “Σσαμπάτ”», λέει ο Mizzi που υποστηρίζει ωστόσο ότι είναι νωρίς για την ανασύνθεση της ευρύτερης εικόνας. «Εργαζόμαστε ακόμα για να κατανοήσουμε τα γράμματα που είναι ορατά στα θραύσματα», λέει. Η ομάδα θέλει να πραγματοποιήσει περαιτέρω δοκιμές για να διευκρινίσει στοιχεία που αφορούν τόσο μελάνι όσο και την περγαμηνή.

  Η εύρεση νέων αυθεντικών κομματιών από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» θεωρείται κάτι σπάνιο πλέον. Η ιστορία των συγκεκριμένων κομματιών είναι καλά τεκμηριωμένη με τους ερευνητές να γνωρίζουν πως βρέθηκαν στο Σπήλαιο 4 στο Κουμράν, όπου μαζί με τα περισσότερα από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» και χιλιάδες αποσπάσματα από περίπου 500 κείμενα.

  Πριν από μερικούς μήνες 16 κομμάτια από τα «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας» που είχε αποκτήσει ένας Αμερικανός επιχειρηματίας έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού αποδείχθηκαν πλαστά, σύμφωνα με έρευνα ειδικών.

   

   

   

   

  Με πληροφορίες από smithsonianmag.com

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 – Music Contest

  Ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός με έπαθλο μια πλήρη υποτροφία σπουδών είναι γεγονός!

  Κλιμακώνεται η ένταση με τουρκικό χάρτη για έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο

  Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελλόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς».

  Μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια

  Η νέα εκδοχή του προγράμματος «Εξοικονομώ» που έχει μεταμορφώσει ενεργειακά και αισθητικά χιλιάδες κατοικίες σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβάνει πλέον και τον όρο «Αυτονομώ».

  Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά

  Εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Τα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων

  Διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των γιαννιώτικων εφημερίδων σήμερα Τρίτη 11 Αυγούστου

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.