Τετάρτη 18.09.2024
More

    Δ. Δημητρίου: «Με ασπιρίνες αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα η κυβέρνηση»

    Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δ. Δημητρίου, σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, για τον τουρισμό και την οικονομία.

    Αναλυτικά όπως είπε:

    «H κυβέρνηση αντιμετώπισε με την ανακοίνωση των μέτρων την κατάσταση στην επιχειρηματικότητα με ασπιρίνες. Το έχουμε ξαναπεί, ο ασθενής είναι στην εντατική και χρειάζεται πιο αποτελεσματική θεραπεία πριν συμβούν τα χειρότερα, πριν αρχίσουν τα λουκέτα.

    Ανακοίνωσε μέτρα τα οποία με δεδομένο το χρονικά όρια λήξης τους, περισσότερο μας δείχνει ότι ενδιαφέρεται για το πώς θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο παρά για το πώς θα βγει η επιχειρηματικότητα από τα αδιέξοδα και η ελληνική οικογένεια από το black out.

    Όλες μας οι προτάσεις είχαν χρονικό όριο λήξης την 31/12/2020 και εκ νέου επανασχεδιασμό σε περιπτώσεις μη ανάκαμψης συγκεκριμένων κλάδων.

    Το βασικότερο αγκάθι σήμερα για τον Έλληνα Επιχειρηματία είναι ο κλάδος των τραπεζών, η ελληνική επιχειρηματικότητα τον έχει σώσει πολλές φορές, ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η Τράπεζες δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει υπάρξει παγκόσμια πανδημία και να λειτουργεί όπως λειτουργούσε πριν τον covid-19.

    Θα πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν, ότι δεν επιθυμούμε την ομπρέλα τους το καλοκαίρι αλλά το χειμώνα που βρέχει, ας σταθούν στο ύψος των περιστάσεων έστω και για μια φορά.

    -Δεν είναι ΕΝΑΣ ο κλάδος που έχει πληγεί αλλά το σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα της και να μην έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

    -Η προκαταβολή φόρου δεν μπορεί να περιορίζεται και να μην είναι οριζόντια και γενναία την στιγμή μάλιστα, που το Υπουργείο Οικονομίας γνωρίζει την κατάσταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

    -Η Κυβέρνηση μάλλον ακούει περισσότερο τους ιδιόκτητες των ακινήτων και όχι αυτούς που δημιουργούν και παράγουν τον πλούτο, τους επιχειρηματίες, η μείωση των ενοικίων ζητήσαμε να έχει για όλους ισχύ έως το 31/12/2020, δεν υπάρχουν ΚΑΠΟΙΟΙ πληττόμενοι κλάδοι, είναι ΌΛΟΙ πληττόμενοι, πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό και βέβαια έχει τη λύση για τους εκμισθωτές με φορολογικές απαλλαγές, ας το κάνει πράξη.

    -Οι επιταγές είναι το μεγάλο αγκάθι, σίγουρα η ρύθμιση των 75 ημερών αντιμετώπισε μια προσωρινή κατάσταση αλλά όχι τη λύση του προβλήματος, χρειάζεται να το ξαναδούν σε συνεργασία με τις τράπεζες γιατί σε λίγες ημέρες θα έχουμε το νέο κύμα των επιταγών που και αυτές δεν θα μπορούν να πληρωθούν.

    Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας που αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό θα πνίξει την ελληνική οικονομία, άμεση, στοχευμένη πρόταση επιδότηση της εργασίας, ανά κατηγορία επαγγέλματος, ανά επιστημονικό πεδίο, με σειρά προτεραιότητας και με όρια ηλικίας που ο κάθε εργαζόμενος θα επιλέγεται για την κατάλληλη θέση.

    Η συγκομιδή του ροδάκινου στην Ημαθία, της ντομάτας και άλλων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα γιατί δεν επιδοτούμε εργαζόμενους που μπορούν να το πράξουν μαζικά, και αναμένουμε πολίτες άλλων χωρών που σήμερα λόγω απαγορεύσεων δεν μπορούν να έρθουν στην χώρα.

    – Θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός όλων των δόσεων των οφειλών και της κατηγορίας των 24 και των 120, έχουν αλλάξει τα δεδομένα, όλες οι ρυθμίσεις έγιναν από τους οφειλέτες με άλλους τζίρους, μεγαλύτερους ενώ σήμερα δεν είναι απλά μειωμένοι, είναι σχεδόν για κάποιους ακόμη μηδενικοί.

    Είναι μια σειρά ζητημάτων που χρειάζεται να τα ξαναδούν οι αρμόδιοι υπουργοί και οι συνεργάτες τους, που πλέον δεν ήμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουν να χειρίζονται τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, ας ακούσουν τους φορείς, τα επιμελητήρια αυτοί είναι η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ και επιτέλους ας σεβαστούν τον ρόλο μας, εκτός αν θεωρούν ότι κακώς υπάρχουμε.

    • Αν δεν γίνουν ευέλικτοι στα προγράμματα που έχουν υλοποιήσει ή υλοποιούν οι επιχειρηματίες, αν δεν μειώσουν την γραφειοκρατία των προγραμμάτων, αν δεν πληρώνουν άμεσα τις προκαταβολές, αν δεν αυξήσουν τα ποσά των προγραμμάτων, δεν θα επανεκκινήσει η οικονομία, δεν θα γίνει μόχλευση θα σημειωθεί στάση πληρωμών.
    • Δεν γνωρίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού πως θα ανοίξουν, με ποιο κόστος όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ποιους θα προσεγγίσουν από ποιες χώρες, αν θα γίνουν τελετές, γάμοι, βαφτίσεις, event, όλα αυτά δημιουργούν μια αβέβαιη κατάσταση που τους οδηγεί στο κλείσιμο της επιχείρησης τους, κυρίως για το 2020.
    • Δεν είναι δυνατόν κάποιος να χρησιμοποιεί το ακίνητο του για επιχείρηση, να πλήττεται, να μην τον στηρίζεις και να του ζητάς ταυτόχρονα να σου πληρώνει και ΕΝΦΙΑ, ζητάμε τη κατάργηση του.

    Είναι μια σειρά θεμάτων έτσι όπως τα έχουμε θέσει από την αρχή και δεν έχουν ρυθμιστεί

    • Τέλος επιτηδεύματος
    • Παράταση προθεσμίας αντικατάστασης φορολογικών ταμειακών μηχανών
    • Κατάργηση τέλους διανυκτέρευσης
    • Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η αργυροχρυσοχοΐα.
    • Μειώσεις συντελεστών φορολόγησης των εταιριών για το τρέχον φορολογικό έτος.
    • Το πρόγραμμα SURE να συμπεριλάβει και τους αυτοαπασχολούμενους που μέχρι σήμερα γενικότερα δεν ασχολείται κανένας μαζί τους λες και δεν υπάρχει στον κρίκο της ελληνικής οικονομίας».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ