Πέμπτη 23.03.2023
More

  Επαναλειτουργία για τα Μουσεία των Ιωαννίνων

  Με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης επαναλειτουργούν από σήμερα τα μουσεία των Ιωαννίνων

  Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων:

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου, ανοίγουν και πάλι για το κοινό, με τις απαραίτητες προσαρμογές και προβλέψεις, τα δύο μεγάλα δημόσια μουσεία των Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, και το Βυζαντινό, με τα παραρτήματά του Φετιχιέ Τζαμί, «Θησαυροφυλάκιο», «Πυριτιδαποθήκη» και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Δημήτρης Κωνστάντιος», στο Κάστρο, στην εσωτερική ΝΑ ακρόπολη Ιτς Καλέ.

  Σε αυτά, με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, αναδεικνύονται ποικίλες όψεις και ερμηνεύονται οι ιστορικές διαδρομές των πολιτισμών της Ηπείρου από τα 250.000 χρόνια πριν από σήμερα έως τον 19ο αι.:

  Για την ασφαλή επαναλειτουργία ισχύουν κανόνες, όπως ενδεικτικά:

  • Οι επισκέπτες και οι ξεναγοί οφείλουν να ακολουθούν τις υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού και να τηρούν ιδίως τις προβλεπόμενες φυσικές αποστάσεις (εσωτερικά: 2,00μ, εξωτερικά: 1,5μ) κατά την αναμονή εισόδου, την έκδοση εισιτηρίου και την περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους.
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους επισκέπτες, τους ξεναγούς και το προσωπικό είναι υποχρεωτική.
  • Θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και όπως προβλέπεται κατά περίπτωση ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονης παρουσίας ατόμων.
  • Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που συμμετέχουν σε οργανωμένη ομάδα επισκεπτών (γκρουπ) ορίζεται στα 8 άτομα.
  • Ενθαρρύνεται η έκδοση εισιτηρίου με ανέπαφες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στα μηχανήματα POS των μουσείων καθώς και του Πωλητηρίου στην είσοδο της ακρόπολης Ιτς Καλέ.

  Η συνεργασία όλων αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ομαλή επαναλειτουργία των μουσείων κάτω από τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας του COVID-19 που βιώνονται παγκοσμίως.

  Οι κανόνες και τα μέτρα θα τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση, σύμφωνα με τυχόν νέα δεδομένα που προκύπτουν.

  Υπενθυμίζεται ότι στα δύο μουσεία λειτουργούν και τέσσερις περιοδικές εκθέσεις ως εξής:

  1. Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων «Διώνη» η περιοδική έκθεση Ήπειρος, μητροπόλεις, αποικίες. Στα άκρα του αρχαίου κόσμου.

  2. Στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων «Δημήτριος Κωνστάντιος» η περιοδική έκθεση Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron.

  3. Στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, καθώς και στο «Θησαυροφυλάκιο» στην εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση Αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για σπονδυλωτή έκθεση με ταυτόχρονη παρουσίαση αργυρών αντικειμένων λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού , από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων, σε  εννέα Μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Λαογραφικό, «Κώστας Φρόντζος», Δημοτικό Μουσείο, Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου, Ιστορικό Μουσείο Νικολάου).

  4. Στην «Πυριτιδαποθήκη» στην εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων η περιοδική εικαστική έκθεση Προσωπεία Αρχαίου Ελληνικού Δράματος της Δήμητρας Ζώη.

  Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

  Ωράριο λειτουργίας (Τετάρτη έως Δευτέρα): 8.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.

  Τρίτη κλειστά.

  Πληροφορίες: τηλ. 26510-01089

  Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (Κάστρο Ιωαννίνων)

  Ωράριο λειτουργίας (Τετάρτη έως Δευτέρα): 8.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.

  Τρίτη κλειστά.

  Πληροφορίες: τηλ. 26510-25989

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ