Τα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν έκθεση με τίτλο: «Πρωτεϊκές μεταμορφώσεις του δέρματος» με την αρωγή του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου από 17 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου.
Η Έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου ώρα 13:00 στο πλαίσιο των Ελευθέριων 2023.
Η Έκθεση-Αφιέρωμα στο δέρμα αποτυπώνει την πολιτιστική του διαδρομή άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης, όπως αναδεικνύουν τα πρωτότυπα τεκμήρια των ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου: Βυρσοδέψες, Νομοθετικό πλαίσιο, Συντεχνιακή οργάνωση, Χρηματοοικονομικές καταστάσεις, Εμπόριο και Μεταφορά δερμάτων κατά την περίοδο 1918-1940. Η Τέχνη του τσαρουχιού αναδεικνύεται από τη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.
Επίσης, η έννοια του δέρματος σκιαγραφείται με σύγχρονα εικαστικά έργα, video art, γλυπτική, ζωγραφική καθώς και με εικόνες από το μικροσκόπιο. Όπως ο Πρωτέας, κυρίαρχο θαλάσσιο και ηρωικό στοιχείο της μυθολογίας, πρώτη μορφή της ύλης που συνθέτει τα μέρη του Σύμπαντος, μεταμορφώνεται και δημιουργεί όλες τις άλλες μορφές του κόσμου έτσι και το δέρμα έχει αυτή τη μαγική ολιστική σοφία, υφίσταται διαρκή λειτουργική μεταμόρφωση και προσαρμόζεται στο «μέσα» και στο «έξω» του ανθρώπινου οργανισμού.
Το υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε πέντε ενότητες:
- βυρσοδεψία και πόλη (City skin: ενσωματωμένες εμπειρίες της πόλης, σκοτεινά παράθυρα, όψεις, λίμνη, άνθρωποι με ιχνηλάτη δραστηριότητας τη βυρσοδεψία)
- δέρμα (skin: εικαστικές ερμηνείες του δέρματος)
- διεπαφή (interface) (Ε-skin: τεχνητό και ηλεκτρονικό δέρμα, πολυλειτουργικοί αισθητήρες, ψηφιακές προσεγγίσεις)
- τεχνικές δερματοστιξίας (Τ-skin: χρωστικές ουσίες τατουάζ στο στρώμα του δερματικού ιστού)
- ο φακός του μικροσκοπίου (micro skin: διαγνωστικές διαδικασίες).
Η περιήγηση-βιωματική μάθηση στους χώρους της έκθεσης θα συμβάλλει ώστε οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και γενικότερα οι πολίτες, στους οποίους αφιερώνεται η έκθεση με αφορμή την επέτειο για τα 110 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, να γίνουν κοινωνοί στα συναφή επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα. Στο Σουφαρί Σεράι (ισόγειο), 10.00- 14.00, καθηερινά και Σάββατο 11.00-14.00, τηλ.26510 34469).