Δευτέρα 24.06.2024
More

  «Συλλέγοντας μνήμες» μέσα από γραμματόσημα και συλλογές

  Το Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – ΕΨΕΠ σε συνεργασία με τον Φιλοτελικό και Φιλοσυλλεκτικό Όμιλο Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν την έκθεση με τίτλο: «Συλλέγοντας Μνήμες».

  Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό (δωρεάν είσοδος) και θα λειτουργήσει στον χώρο του ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, οδός Δ. Φιλοσόφου και Γλυκήδων, Ιωάννινα (εντός του Κάστρου, πλησίον της πύλης της Κυρά Φροσύνης), το διάστημα από 19 Μαΐου έως 2 Ιουνίου (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11:00-17:00 και Σαββατοκύριακα, ώρες 11:00-14:00).

  Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πλούσιες συλλογές γραμματοσήμων και συλλεκτικών αντικειμένων (φωτογραφικές μηχανές, παλιές φωτογραφίες από τα ιστορικά Γιάννενα, νομίσματα-χαρτονομίσματα, παλιά οικιακά είδη, κα). Σημειώνεται ότι τα μέλη του Φιλοτελικού και Φιλοσυλλεκτικού Ομίλου Ιωαννίνων θα είναι παρόντα στην έκθεση, ξετυλίγοντας την ιστορία μέσα από τις συλλογές τους, προκειμένου να ενημερώνουν το κοινό για την ιδιαίτερη αξία κάθε αντικειμένου.

  Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία και η επαφή με συλλεκτικά αντικείμενα, σε συνδυασμό με την προβολή της ιστορίας και της διαχρονικής αξίας των αντικειμένων.

  Πρόσθετος στόχος είναι η προαγωγή δράσεων στην κοινότητα, σε συνεργασία και αλληλεπίδραση κοινωνικών φορέων, με σκοπό την πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας, μέσα από την αξιοποίηση ανθρώπινων ατομικών ή ομαδικών δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 3 κλειστά εργαστήρια για άτομα με άνοια και ήπια γνωστική διαταραχή και ΑμΕΑ. Μέσα από την κατάλληλη επαφή με μία ποικιλία συλλεκτικών αντικειμένων, τα άτομα με Άνοια και ΑμΕΑ θα αναμοχλεύσουν παλιές μνήμες και ιστορίες, ενισχύοντας έτσι τις νοητικές και ψυχικές τους λειτουργίες.

  Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει κοινωνικό έναυσμα για την ανάπτυξη και καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας διαφόρων φορέων (κοινωνικών, επιστημονικών, δημόσιων, κα.), με ευρύτερο κοινωνικό στόχο την προαγωγή και ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας, κοινωνικής ευημερίας και τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών στην άνοια.

  Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ