Δευτέρα 24.06.2024
More

  Ημερίδα για την προφορική ιστορία και μνήμη

  Ο Τομέας Λαογραφίας διοργανώνει επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Προφορική Ιστορία και μνήμη, εργασία, εργασιακές σχέσεις και ταυτότητες» υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2004 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», με ώρα έναρξης στις 9 π.μ.

  Η Ημερίδα πραγματοποιείται προς τιμήν της Κωνσταντίνας Μπάδα, Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό έργο της και για τη συμβολή της στην ανάπτυξη των νεότερων κατευθύνσεων της επιστήμης της ελληνικής Λαογραφίας.

  Όπως σημειώνεται, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η Λαογραφία άνοιξε διαύλους διεπιστημονικών προσεγγίσεων υιοθετώντας κοινωνικο-ιστορικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις αλλά και ανθρωπολογικές θεωρήσεις, συμπληρώνοντας παράλληλα το μεθοδολογικό της  πλαίσιο με την εθνογραφική μέθοδο.

  Κατά την έναρξη της Ημερίδας θα υπογραφεί το Πρακτικό Παράδοσης και Παραλαβής Συλλογών ηχογραφημένων και απομαγνητοφωνημένων προσωπικών συνεντεύξεων και άλλου οπτικοακουστικού υλικού έρευνας που παραχώρησε η κ. Μπάδα στο Εργαστήριο Λαογραφίας, προκειμένου αυτό ως αρχειακό υλικό να είναι χρήσιμο στη διδασκαλία και στην έρευνα.

  Το πρόγραμμα της Ημερίδας συμπεριλαμβάνει 27 επιστημονικές ανακοινώσεις που συγκροτούν τις παρακάτω επτά θεματικές ενότητες:

  • Παρελθόν και παρόν/μνήμη και αφήγηση
  • Μνήμες της μετανάστευσης – Εμπειρίες και Μνήμες της κρίσης
  • Πολιτισμός – Πολιτιστική κληρονομιά – Διαχείριση
  • Ιστορία και μνήμη της Εργασίας
  • Εργασία – Εργασιακές σχέσεις – Ταυτότητες
  • Άτυπες και αόρατες μορφές εργασίας
  • Χώρος και μνήμη

  Στην ενότητα Χώρος και Μνήμη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή (Sneak preview) της ταινίας “Lost Yannina: A Topography of the Jewish Memory”. Η ταινία είναι μια παραγωγή του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών, σε σκηνοθεσία του Νίκου Χρυσικάκη και επιστημονική επιμέλεια της Εσθήρ Σολομών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ