Τρίτη 18.06.2024
More

  Οι Ορειβάτες ζητάνε την προστασία των βουνών

  Το αίτημα όλων των Ορειβατικών Συλλόγων της χώρας, των φυσιολατρών, αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας που δε θέλει να δει τα βουνά της χώρας και της κάθε περιοχής αντίστοιχα, να «οργώνονται» για να κατασκευαστούν δρόμοι και στη συνέχεια να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα, διατράνωσαν με μία πρωτότυπη και συμβολική διαμαρτυρία οι Ορειβατικοί Σύλλογοι της περιοχής.

  Την περασμένη Κυριακή με πρωτοβουλία του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ορειβατών στην Δροσοπηγή Κόνιτσας και από εκεί ξεκίνησε μία ανάβαση διαμαρτυρίας προς το ύψωμα Ταμπούρι και σε υψόμετρο 1876 μέτρων.

  Αντικείμενο της ανάβασης διαμαρτυρίας, όπως «βαφτίστηκε» από τους διοργανωτές ήταν η διατύπωση της αντίθεσης και στην προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων στα βουνά, όπως όμως και στην εγκατάσταση μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών στις κεντρικές ροές των ποταμών της Ηπείρου και όχι μόνο.

  Στην κορυφή του βουνού ανέβηκαν περί τους 100 ορειβάτες από τους Ορειβατικούς Συλλόγους Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Κόνιτσας, φυσιολάτρες από τη Λευκάδα και άλλες περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδος, κάτοικοι των γύρω χωριών αλλά και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης που δήλωσαν αλληλέγγυοι μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου και ο δημ. σύμβουλος Κόνιτσας Δημ. Σδούκος.

  Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων  Άρης Μπαρτζώκας τόνισε, πως όπως δεν συνιστά υπεύθυνη στάση η καθολική αντίδραση για τις ΑΠΕ, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και από την πλευρά της Πολιτείας που οφείλει να θεσπίσει και να εφαρμόσει κανόνες, στη λογική του αρχαίου ρητού «παν μέτρον άριστον».

  «Να το διευκρινίσουμε ότι δεν είμαστε εναντίον των έργων ΑΠΕ συνολικά και δε μας εκφράζει το όχι σε όλα, γιατί αυτό δεν έχει επιχειρήματα. Δε γίνεται όμως να αποδεχθούμε τις εγκρίσεις που δίνονται για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων, σε περιοχές Natura 2000 ή να εγκαθίστανται υδροηλεκτρικά φράγματα αλόγιστα χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Ηπειρωτών ορειβατών θα συνεχιστούν προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές Natura αλλά και τον σεβασμό του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο “η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του κάθε ενός…”.

  Αυτό που ζητάμε, είναι να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν κανόνες όπως αυτοί που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη και ένα ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας. Στο ερώτημα εάν θεωρούν πως δεν είναι αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως τα «Απάτητα Βουνά» ή ακόμη και προσωπικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού κατά το παρελθόν, ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε με νόημα πως κανείς δε γνωρίζει κατά πόσον όλα αυτά ήταν δεσμευτικά, γιατί στην πράξη βλέπουν να υπάρχει καταπάτησή τους.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ