Τρίτη 25.06.2024
More

  «Ο πόνος όλου του Κόσμου» σε ποίηση Γ. Ελιγιά

  Στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

  Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρο με βασικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή και τέως υπουργό Τάσο Γιαννίτση που θα μιλήσει θέμα «Η σημασία του να είσαι Δίκαιος των Εθνών. Η ηθική της ευθύνης και η ευθύνη της ηθικής».

  Θα ακολουθήσει συναυλία της Πηγής Λυκούδη. Η συνθέτρια θα παρουσιάσει την ενότητα των τραγουδιών της με το γενικό τίτλο «Ο πόνος όλου του Κόσμου».

  Περιλαμβάνει μελοποιημένα για πρώτη φορά ποιήματα του Γιωσέφ Ελιγιά (1901 -1931).  Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται επίσης μελοποιημένη η ποιητική Γκουέρνικα του 20ού αιώνα, όπως χαρακτηρίζεται η «Φούγκα του Θανάτου», του γερμανόφωνου Ρουμάνου ποιητή Πάουλ Τσέλαν, 1920 – 1970, (σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου).

  Η μουσική αυτή ενότητα καταγράφηκε το 2017 σε σύμπακτο δίσκο (c.d) με την ηθική υποστήριξη,επιμέλεια και ευγενική χορηγία του Νώε Νούλη Γιουσουρούμ σε μία εξαιρετική τρίγλωσση έκδοση, (εκδόσεις Μετρονόμος) και κυκλοφορεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τις μοναδικές ερμηνείες της Νένας Βενετσάνου και του Γρηγόρη Βαλτινού.

  Το έργο αυτό, θα ερμηνεύουν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη

  Με την συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν οι σολίστες μουσικοί: Γάσπαρης Μαμμάς Κλαρινέτο, Δημήτρης Κοντονής Κιθάρες, Τάσος Γουσέτης Βιολί, Νίκος Χατζόπουλος Μπάσο,  Άγγελος Κουσάκης Κρουστά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ