Τετάρτη 24.04.2024
More

    Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τον καρκίνο του μαστού

    Ημερίδα παρουσία πλήθους γυναικών και με τη συμμετοχή επιστημόνων

    Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού ήταν οι στόχοι της ημερίδας που διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στα Γιάννενα με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων. Ημερίδα η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Συλλόγου «Είμαστε Μαζί».

    Για ακόμη μια φορά επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η  διάγνωση είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε σήμερα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

    Όπως υποστήριξαν, κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 40 ετών οφείλει να ξεκινά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Αυτός περιλαμβάνει την ψηφιακή μαστογραφία, η οποία αποτελεί τη βασικότερη εξέταση ελέγχου του γενικού πληθυσμού (screening), την κλινική εξέταση-ψηλάφηση από ειδικό ιατρό και υπερηχογράφημα μαστών, όπου αυτό απαιτείται.

    «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος κάθε γυναίκας πρέπει να εξατομικεύεται σε συνάρτηση με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Είθισται να συστήνουμε μια πρώτη μαστογραφία στην ηλικία των 35 έως 40 ετών, η οποία αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς. Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που προτείνουν ο έλεγχος να ξεκινάει σε μικρότερες ηλικίες και ειδικότερα σε περιπτώσεις με θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού» σημείωσαν.

    Χαιρετισμούς στην  έναρξη της ημερίδας απηύθυναν η Νίκη Αγνάντη, αντιπρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Εύα Γκίκα, Πρόεδρος Συλλόγου «Είμαστε Μαζί»

    «Δεν φοβάμαι τον καρκίνο» ήταν ο τίτλος της ομιλίας της κα.  Άννας Μπατιστάτου, Καθηγήτριας Παθολογικής Ανατομίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια Παθολογοανατομικού/Κυτταρολογικού Εργαστηρίου Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων που είπε ότι οι παθολογοανατόμοι «κοιτούν τον καρκίνο στα μάτια» λέγοντας ότι έχουν αλλάξει στα τελευταία δύο χρόνια πολλά αναφορικά με τις έρευνες για τον καρκίνο.

    Ο Καθηγητής Χειρουργικής – Υπεύθυνος Μονάδας Παθήσεων Μαστού Χειρουργικής Κλινικής Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων Χαράλαμπος Χαρίσης, με απλά λόγια και επιστημονικά στοιχεία μίλησε για όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για τον καρκίνο του μαστού. Μεταξύ των στοιχείων και τα στατιστικά όπου ανέφερε ότι μια στις οκτώ γυναίκες θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού. Εξίσου ενδιαφέρουσα η αναφορά του κ. Χαρίση στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και στον τακτικό έλεγχο που πρέπει να βάλουν στο πρόγραμμά τους οι γυναίκες.

    «Πολύ σημαντική η πρόληψη»

    «Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ωστόσο, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία» είπε και συνέχισε λέγοντας «η πρόληψη είναι πολύ σημαντική» ανέφερε ο Καθηγητής προτρέποντας τις γυναίκες να κάνουν ετήσιο τακτικό έλεγχο.

    Για τις Νεότερες θεραπείες στον καρκίνο του μαστού μίλησε ο  Ελευθέριος Καμπλέτσας, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Ογκολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Ακολούθησε η ομιλία με τίτλο: Ψυχοκοινωνικές επιδράσεις του καρκίνου μαστού σε γυναίκες και τις οικογένειές τους Ανδρομάχη Κόλλια, Ψυχολόγος, στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Τέλος ο Γεώργιος  Παπανικολάου, MD, PhD, Πλαστικός Χειρουργός, Ιωάννινα & Επιστημονικός Συνεργάτης Κλινική Λευκός Σταυρός Αθηνών (The Athens Clinic) μίλησε για την «Πλαστική αποκατάσταση μαστού: Αναπλάθοντας την θηλυκότητα».

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ