Κυριακή 03.07.2022
More

  Φωτογραφίζοντας «Αποσπάσματα» των μνημείων

  Φωτογραφική έκθεση του διεθνούς φήμης φωτογράφου, Σωκράτη Μαυρομμάτη

  Στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ θα φιλοξενείται μέχρι το τέλος Ιουλίου, η φωτογραφική έκθεση του διεθνούς φήμης φωτογράφου, Σωκράτη Μαυρομμάτη, που διετέλεσε επικεφαλής φωτογράφος στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1979 μέχρι το 2010.

  Ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Ιδρύματος «Παναγιώτη και Έφης Μιχελή» είναι «Αποσπάσματα. Δυσδιάκριτες πραγματικότητες στην εφαρμοσμένη αρχαιολογική φωτογραφία» και συνδυάζει ταυτόχρονα δύο διαστάσεις. Την φωτογραφική τεκμηρίωση των αρχαιοτήτων και την καλλιτεχνική τους παρουσίαση.

  Ο Σωκ. Μαυρομμάτης φωτογραφίζει αρχαιότητες που βρίσκονται  σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και αποτελούν σταθμούς στην αρχαιολογική επιστήμη και ιστορία της τέχνης. Μέσα από τη φωτογραφική του ματιά όμως φέρνει στο προσκήνιο ανεπαίσθητες λεπτομέρειες των μνημείων και των αντικειμένων.

  Χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης απηύθυναν εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Παρασκευή Γιούνη, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του δημ. Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου και η Κλεοπάτρα Καθάριου, επίκουρη καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

  Ακολούθησε η ομιλία του Σωκρ. Μαυρομμάτη, που αναφέρθηκε στην προσωπική του οπτική μέσα από την οποία επιχειρεί και να διακρίνει, αλλά και να αποτυπώσει με το φωτογραφικό του φακό, τις λεπτομέρειες των μνημείων και των αρχαιοτήτων.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ