Κυριακή 26.06.2022
More

  «Λεπτομέρειες» μια ψηφιακή έκθεση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων

  Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων με το ευρύ κοινό

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση-δράση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr .

  Για τον Αύγουστο 2021, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ένα ψευδονόμισμα – μία χρυσή δανάκη- που συνόδευε έναν πολίτη της αρχαίας Αμβρακίας-σημερινή Άρτα- τον 2ο π.Χ. αι. στην τελευταία του κατοικία επέλεξε και σχολιάζει η αρχαιολόγος Θάλεια Κύρκου με τον εύγλωττο τίτλο «Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;».  Η δανάκη αυτή εκτίθεται στην Αίθουσα 5 για την «Αρχαιολογία του θανάτου», τα ταφικά έθιμα και τις συνήθειες στην Ήπειρο κατά την Αρχαιότητα.

  Από την πόλη της Άρτας του 13ου μ.Χ. αι. προέρχεται και το έκθεμα, το οποίο επέλεξε και σχολιάζει η αρχαιολόγος Μάτα Κορτζή, από το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και την αφιερωμένη στους Βυζαντινούς Χρόνους Αίθουσα. Πρόκειται για ένα ταπεινό μολύβδινο φιαλίδιο  «Μία “ευλογία” από τη Θεσσαλονίκη…στην Άρτα» που κάποιος/α κάτοικος την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου είχε προμηθευτεί ως «φυλακτό» που περιείχε μύρο από τον τάφο του αγίου Δημητρίου.

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους «ψηφιακούς» επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» του Αυγούστου 2021 και να  συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email  leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την μικρή τους ιστορία που αναρτώνται κάθε μήνα και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες ή και διευκρινήσεις.

  Την ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» και δράση επικοινωνίας «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ» συντονίζει η δρ Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ