Σάββατο 20.04.2024
More

  Mε τους κτηνοτρόφους στο Χαλίκι Ασπροποτάμου

  Η έκθεση «Σκαλίζοντας το ξύλο στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

  Την έκθεση «Σκαλίζοντας το ξύλο, σμιλεύοντας τη μνήμη με τους κτηνοτρόφους στο Χαλίκι Ασπροποτάμου» παρουσιάζει το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή».

  Στην έκθεση παρουσιάζεται η ζωντανή ιστορία του Χαλικίου Ασπροποτάμου όπως την έγραψαν και εξακολουθούν να την γράφουν οι Χαλικιώτες κτηνοτρόφοι που για αιώνες ξεκαλοκαιριάζουν με τα κοπάδια τους στα πλούσια, αλλά και δύσβατα βοσκοτόπια του χωριού.

  Ο λόγος τους πλαισιώνεται από φωτογραφίες κυρίως από την δεκαετία του 1950 μέχρι τις μέρες μας καθώς και από κλίτσες, ρόκες και άλλα ξυλόγλυπτα αντικείμενα που έφτιαχναν και εξακολουθύν να φτιάχνουν στο Χαλίκι με έμφαση στις δημιουργίες του Χρήστου Γκέβρου.

  Την ώρα του στάλου, όταν όλα ησυχάζουν, ο τσοπάνος πιάνει τη σμίλη και σκαλίζοντας το ξύλο, αφήνεται στους λογισμούς του. Και ο κόπος του κοντά στα πρόβατα κρατά το χωριό ζωντανό και ο λόγος του ο απέριττος γράφει την ιστορία του. Μια ιστορία άλλη από αυτή που διαβάζουμε στα βιβλία. Τον τόπο του ο τσοπάνης  τον ξέρει σπιθαμή προς σπιθαμή και ούτε ο καλύτερος χαρτογράφος δεν θα μπορούσε να τον αποτυπώσει με τόση ακρίβεια. Τα τοπωνύμια που έχει ακούσει από τον πατέρα του δύσκολα θα τα βρει κανείς σε οδηγούς της περιοχής.

  Και όπως γνωρίζει τα ζώα του ένα ένα, έτσι ξέρει και πού είναι το κάθε δέντρο, το κάθε μονοπάτι, πού είναι κρυμμένη η κάθε πηγή για να ξεδιψάσει και να ξεκουραστεί.

  Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Νατάσας Δρόσου-Λαιμού

  Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 18 Αυγούστου.

  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 – 14.00,

  Τετάρτη 18.00- 21.00 (τηλ: 2651036517, e-mail: idrymagani@gmail.com, fb: idrymagkani).

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ