Τετάρτη 16.06.2021
More

  Οι «Βάκχες» της Νικαίτης Κοντούρη στην Επίδαυρο

  Έντονη θα είναι η παρουσία του Δημοτικού Θεάτρου Ιωαννίνων και φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου

  Σε συνεργασία με την Εταιρεία Τέχνης Αrs Aeterna και σε σκηνοθεσία της διακεκριμένης Γιαννιώτισσας σκηνοθέτη Νικαίτης Κοντούρη, θα ανεβάσει τις Βάκχες σε τρεις παραστάσεις το διάστημα 13 – 15 Αυγούστου.

  Ως «τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη», ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την πάντα ανοιχτή σε νέες προσεγγίσεις και αναγνώσεις, ανεξάντλητη αυτή τραγωδία, τη μοναδική σωζόμενη με τον θεό Διόνυσο ως πρόσωπο της πλοκής, να τιμωρεί ανελέητα όσους αντιστέκονται στη δύναμη της φύσης και τη μεταμορφωτική εμπειρία της ένθεης μέθης. Ο Άκης Σακελλαρίου και ο Οδυσσέας Πασπασπηλιόπουλος ερμηνεύουν τον Διόνυσο και τον βασιλιά Πενθέα αντίστοιχα, ενώ τη διανομή συμπληρώνει ένα εκλεκτό σύνολο ηθοποιών. Οι συντελεστές της παράστασης είναι, συνολικά:

  Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη, Δραματουργία Μάνος Λαμπράκης, Νικαίτη Κοντούρη, Σκηνικά – Κοστούμια Λουκία Μινέτου, Μουσική σύνθεση και διδασκαλία Θραξ-Punks, Χορογραφία Ανδρονίκη Μαραθάκη, Φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος, Α΄ βοηθός σκηνοθέτιδας Θάλεια Γρίβα, Β΄ βοηθός σκηνοθέτιδας Ελένη Μολέσκη, Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου Κατερίνα Κανελλοπούλου, Σύμβουλος δραματολόγος Νίκος Μαθιουδάκης, Επιστημονική σύμβουλος Κατερίνα Διακουμοπούλου, Επικοινωνία  Ειρήνη Λαγουρού, Διεύθυνση παραγωγής Σταμάτης Μουμουλίδης.

  Παίζουν οι: Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος), Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος)

  Χορός Βακχών: Θάλεια Γρίβα, Ελένη Μολέσκη, Σμαράγδα Κάκκινου, Ελένη Στεργίου, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ιωάννα Τζίκα.

  Παρουσίαση του Φεστιβάλ

  Η παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 ανακοινώθηκε χτες με ένα βίντεο από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το Φεστιβάλ ενισχύει τον διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, για να τροφοδοτήσει το κοινό με νέα, τολμηρά έργα δημιουργών από την αφρόκρεμα του διεθνούς στερεώματος».

  Στην αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θα ανέβουν δέκα 10 παραστάσεις. Πέντε σκηνοθέτες κατεβαίνουν στο αρχαίο θέατρο για πρώτη φορά: Αργυρώ Χιώτη, Κωνσταντίνος Ρήγος, Γιάννης Μόσχος, Γιώργος Νανούρης και Τόμας Οστερμάγιερ και άλλοι πέντε έχουν δείξει έργο και παλιότερα:

  Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νικαίτη Κοντούρη, Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννης Κακλέας, Άρης Μπινιάρης.

  Όλο το πρόγραμμα στη σελίδα http://aefestival.gr.

  Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου

  Χρώμα Ηπείρου έχει μία ακόμα παραγωγή του Φεστιβάλ, το Tora Collective του Πέτρου Κλαμπάνη που θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου 25 και 26 Ιουνίου με τη συμμετοχή του Πέτρου Λούκα Χαλκιά.

  Στην παρουσίαση αναφέρεται:

  Πώς συναντιούνται μουσικές από το Αιγαίο έως την Ήπειρο και από τα Ιόνια νησιά μέχρι την Κρήτη, μιλώντας στον νου και στην καρδιά ερμηνευτών από διαφορετικά μέρη του κόσμου, κουλτούρες και παραδόσεις; Συνενώνοντας δεξιοτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική, το Tora Collective γεφυρώνει τη Δύση με την Ανατολή και το σήμερα με την παράδοση, συνθέτοντας μια οικουμενική, μουσική αφήγηση. Μια τολμηρή επανεκκίνηση στον διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς, με όχημα τη δύναμη της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού.

  Καλλιτεχνική επιμέλεια: Πέτρος Κλαμπάνης.

  Ερμηνεύουν: Αρετή Κετιμέ (Ελλάδα) φωνή, σαντούρι, Πετρολούκας Χαλκιάς (Ελλάδα) κλαρίνο, Θωμάς Κωνσταντίνου (Ελλάδα) φωνή, ούτι, Kristjan Randalu (Εσθονία), πιάνο, φωνή, Ziv Ravitz (Ισραήλ), ντραμς, κρουστά

  Πέτρος Κλαμπάνης (Ελλάδα – Αμερική), μπάσο, φωνή

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ