Πέμπτη 30.06.2022
More

  Συνεχίζεται και τον Ιανουάριο η ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες»

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων παρουσιάζει τα εκθέματα της ψηφιακής έκθεσης «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» του Ιανουαρίου 2022

  Συνεχίζοντας τον θεσμό της ψηφιακής έκθεσης «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ», με μηνιαίες αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων παρουσιάζει τα εκθέματα του Ιανουαρίου 2022.

  Από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ο αρχαιολόγος Χρήστος Κλείτσας επιλέγει και σχολιάζει κάποια μικροσκοπικά, αινιγματικά και δυσερμήνευτα σημάδια (εγκοπές) στην επιφάνεια ενός πέλεκυ της Εποχής του Χαλκού. Το αντικείμενο ανήκει σε ευρύτερο σύνολο «θησαυρού» από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και εκτίθεται στην Αίθουσα 1, για τους προϊστορικούς χρόνους στην Ήπειρο.

  Με αφορμή την λεπτομέρεια-απεικόνιση ενός μαχαιριού, μαζί με άλλα σκεύη εστίασης, στη σκηνή της «Φιλοξενίας του Αβραάμ» από εικόνα του 16ου αιώνα από την περιοχή της Άρτας, η αρχαιολόγος Βασιλική Δήμου έχει επιλέξει και σχολιάζει συνήθειες που σχετίζονται με το «βυζαντινό τραπέζι». Η εικόνα εκτίθεται στην Αίθουσα Γ του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

  Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής στην παράλληλη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ».

  Συγκεκριμένα: στο email leptomeries 100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

  Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Βαρβάρα Παπαδοπούλου και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ