Σάββατο 27.07.2024
More

    «Γέρμα- el cuerpo muerto» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

    Θεατρικός μονόλογος «Γέρμα- el cuerpo muerto», την Τετάρτη 23 Αυγούστου 

    Παρακολουθήστε τον θεατρικό μονόλογο «Γέρμα- el cuerpo muerto», την Τετάρτη 23 Αυγούστου στις 21:00, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

    H Γέρμα, μια νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου που είναι εγκλωβισμένη σε έναν ανεπιθύμητο γάμο και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας, οδηγείται στη δολοφονία του άνδρα της. Με αυτόν τον αυτοκαταστροφικό τρόπο προσπαθεί να δραπετεύσει από την κοινωνική καταπίεση.

    H παράσταση, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών «Μωυσής Ελισάφ», σε συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς ΠΙΟΠ με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, είναι βασισμένη στη Γέρμα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε διασκευή για μια ηθοποιό και έναν μουσικό.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Γέρµα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρηµη.

    Η λέξη «yermo», επίθετο της ισπανικής γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό «eremus» που δεν είναι άλλο από το ελληνικό «έρηµος» που ενίοτε προφέρεται «έρµος» ή «γέρµος».
    Η Γέρµα είναι µια νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου που παρά τις επίµονες προσπάθειες αδυνατεί να κάνει παιδί. Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν επέλεξε και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας, η µητρότητα γίνεται εμμονή οδηγώντας τη στον φόνο του άντρα της.

    Με αυτό το βίαιο, αυτοκαταστροφικό στην πραγματικότητα, ξέσπασμα η ηρωίδα δραπετεύει από την κοινωνική καταπίεση και διακηρύσσει την επιθυμία της για µια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

    Το έργο, που μαζί µε τον Ματωµένο Γάµο και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλµπα καταρτίζουν την τριλογία της ισπανικής υπαίθρου του Φ. Γκ. Λόρκα, αν και γραμμένο το 1934, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο στην ουσία της προβληματικής του, αφού ακόμη και σήμερα η γυναικεία τεκνοποιία, ειδικά στη χώρα µας, παραμένει σοβαρή κοινωνική αγκύλωση αποτελώντας σημείο στιγματισμού και καταπίεσης.

    Η συγκεκριμένη διασκευή του έργου για µια ηθοποιό εστιάζει στις μεταβάσεις της ηρωίδας που ως σώμα τραγωδίας προχωρά ως την αυτοκαταστροφική κορύφωση φωτίζοντας διαχρονικά τον / την άνθρωπο που αποκλείεται από την ελευθερία, τη ζωή, τον έρωτα.

    Η παράσταση έκανε πρεµιέρα το καλοκαίρι στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης και στη συνέχεια ακολούθησε περιοδεία σηµειώνοντας τεράστια επιτυχία.
    Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
    Σκηνοθεσία / Σχεδιασμός φωτισμών: Θωµαΐς Τριανταφυλλίδου
    Δραµατουργική επεξεργασία – Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Αντώνης Περαντωνάκης
    Ερµηνεία: Ιφιγένεια Καραµήτρου
    Σύνθεση / Μουσικός επί σκηνής: Λίνα Ζάχαρη
    Οργάνωση παραγωγής: Arte Libera

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ