Σάββατο 25.05.2024
More

  «Η χώρα των κάστρων και των παλατιών»

  Το Σάββατο 18 Ιουλίου ξεκινάει η έκθεση «Τσεχική Δημοκρατία – Η χώρα των κάστρων και των παλατιών», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας σε διοργάνωση από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας.

  Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή 19 Ιουλίου (21:00) θα προβληθεί η τσεχική ταινία, για μικρούς και μεγάλους, «Η πριγκίπισσα με το χρυσό αστέρι» (σκηνοθεσία: Martin Fryč, 1959, 78΄), στον υπαίθριο χώρο του μουσείου. Την προβολή θα χαιρετίσουν ο Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας, Jakub Karfík, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, και η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας,Lucie Kuligova.

  Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μια χώρα γεμάτη με σημαντικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κάστρα και παλάτια που χρησίμευαν ως κατοικίες της κοινωνικής ελίτ, των ηγετών και των αριστοκρατών, ή ως εκκλησιαστικά ιδρύματα. Τα κάστρα, οι οχυρωμένες κατοικίες των μεσαιωνικών χρόνων, χτίστηκαν μεταξύ του 12ου και του 16ου αιώνα. Από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα αντικαταστάθηκαν από άνετα και συχνά πολυτελώς επιπλωμένα παλάτια.

  Η Τσεχία δικαίως αποκαλείται «η χώρα των κάστρων και των παλατιών», καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα κτίσματα αυτού του είδους, τα οποία μάλιστα διατηρούν σε μεγάλο ποσοστό την αρχική μορφή τους. Τα περισσότερα είναι ανοιχτά για το κοινό. H διαχείρισή τους γίνεται τόσο από το Ινστιτούτο Εθνικής Κληρονομιάς, όσο και από διάφορους μουσειακούς οργανισμούς, δημοτικές αρχές, αλλά και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων απόγονοι ιστορικών οικογενειών των ευγενών της Τσεχίας.

  Μέσω φωτογραφιών και επεξηγηματικών κειμένων, η έκθεση παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα κάστρα και παλάτια της Βοημίας και της Μοραβίας, δύο ιστορικών περιοχών της Τσεχίας. Μεταξύ αυτών, εξέχουσα θέση κατέχουν μέρη ιδιαίτερης σημασίας για την ευρωπαϊκή ιστορία, συμπεριλαμβανομένων όσων εντάσσονται στη Λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO (Το Κάστρο Πράγας, Český Krumlov, Kutná Hora, Litomyšl, Kroměříž, το πολιτιστικό τοπίο Lednice-Valtice, Telč).

  Περιλαμβάνονται, επίσης, εντυπωσιακά κάστρα (Rabí) και ρομαντικά ερείπια (Bezděz, Trosky), κάστρα που μετατράπηκαν σε επιβλητικά παλάτια-κατοικίες (Hluboká nad Vltavou, Vranov nad Dyjí) και πιο σύγχρονα παλάτια περιτριγυρισμένα από θαυμάσια πάρκα (Veltrusy, Jemniště, Buchlovice, Lednice κ.ά.).
  Η έκθεση, που φέρει την υπογραφή του Εθνικού Μουσείου της Πράγας (1818), συστήνει στο κοινό επιλεγμένους πολιτιστικούς θησαυρούς και παράλληλα πληροφορεί για τα έργα τέχνης και την επίπλωσή τους. Είναι μια εμπειρία αισθήσεων που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για έρευνα αλλά και ως μια «ανοιχτή πρόσκληση» για επίσκεψη στην Τσεχική Δημοκρατία.
  Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Αυγούστου.

  Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
  Κλειστά 15 Αυγούστου
  Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.
  Η είσοδος στην προβολή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
  Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ