Κυριακή 26.05.2024
More

  Έρευνα για τις γερμανικές επιθέσεις στα χωριά της Πίνδου το 1943

  Το βιβλίο του Δημήτρη Κωνσταντινίδη παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής

  Το βιβλίο του Δημήτρη Κωνσταντινίδη με τίτλο «Επιχείρηση Πάνθηρας – Οι Γερμανοί εισβάλλουν και πυρπολούν την Πίνδο» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής σε μία ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, τους δήμους Ιωαννιτών, Βορ. Τζουμέρκων και Κεν. Τζουμέρκων.

  Το βιβλίο περιλαμβάνει περιγραφή και ανάλυση της εκκαθαριστικής επιχείρησης των Γερμανών κατακτητών, με την κωδική ονομασία «Πάνθηρας» και των επικουρικών του επιχειρήσεων, σε συνολικά 63 χωριά της Πίνδου τον Οκτώβριο του 1943. Στο βιβλίο, που βρίσκεται στην 3η του έκδοση, παρατίθενται τα πρωτότυπα γερμανικά στρατιωτικά έγγραφα που σχετίζονται με τις πτυχές των επιχειρήσεων αυτών.

  Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο βουλευτής Ιωαννίνων Ιωάν. Τσίμαρης, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Στεφ. Σίντος, η πρόεδρος της ΙΛΕΤ Ερασμία Ζαβιτσάνου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας και ο δήμαρχος Κεν. Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος.

  Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

  Αθανάσιος Γκότοβος, π. Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Φ.Π.Ψ., του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νίκος Παπαϊωάννου, πρ. Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης  Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας του βιβλίου.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ