Τετάρτη 27.01.2021
More

  Το Νόμπελ λογοτεχνίας στην Λουίζ Γκλουκ

  Η Λουίζ Γκλουκ (Louise Glück), 77 ετών από την Αμερική θα παραλάβει φέτος το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020, για το έργο που άρχισε στα τέλη των ετών του 1960

  Βραβεύθηκε «για τη χαρακτηριστική ποιητική φωνή της που με την αυστηρή ομορφιά της κάνει παγκόσμια την ατομική εμπειρία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής Ακαδημίας.

  Η παιδική ηλικία και η οικογενειακή ζωή, η στενή σχέση ανάμεσα στους γονείς και τους αδελφούς και τις αδελφές αποτελούν κεντρική θεματική στο έργο της.

  «Averno» (2006) είναι ο τίτλος της κορυφαίας ποιητικής συλλογής της, μιας οραματικής ερμηνείας του μύθου της καθόδου της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο ως αιχμάλωτης του Άδη, του θεού του θανάτου. Ένα άλλο θεαματικό επίτευγμά της είναι η τελευταία συλλογή της με τίτλο «Πιστή κι ενάρετη νύχτα».

  Μετά την Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ πριν από δύο χρόνια, η Λουίζ Γκλουκ είναι η 16η γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (958.000 ευρώ)

  H Λουίζ Γκλυκ γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Ζει στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέτης. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

  Εκπληκτη για την καλόδεχτη βράβευση δήλωσε η νέα νομπελίστρια.

  Η πρώτη της ποιητική συλλογή, “Firstborn” κυκλοφόρησε το 1968 και σύντομα καταξιώθηκε ως μια από τις πιο αξιόλογες ποΙητικές φωνές στη σύγχρονη λογοτεχνία της Αμερικής.

  Η Γκλουκ είχε τιμηθεί το 2016 σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο με το National Humanities Medal.

  Έχει λάβει ακόμα βραβείο Πούλιτζερ (1993) και το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου (2014).

  Στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί ποιήματά της σε περιοδικά.

  Λόγω της πανδημίας δεν θα γίνει διά ζώσης η απονομή τον Δεκέμβριο, ενώ η τελετή και η διάλεξη θα γίνουν ψηφιακά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ