Σάββατο 01.04.2023
More

  Επέστρεψαν τα πρώτα χαμόγελα στο Γηροκομείο

  Μετά την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ότι το σύνολο των 110 δειγμάτων που είχαν αποσταλεί στην Αθήνα για ανάλυση, ήταν αρνητικά

  Τα πρώτα χαμόγελα επέστρεψαν στο Γηροκομείο των «Ζωσιμάδων» αργά το απόγευμα της Τετάρτης μετά την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ότι το σύνολο των 110 δειγμάτων που είχαν αποσταλεί στην Αθήνα για ανάλυση, ήταν αρνητικά.

  Με την είδηση αυτή μπήκε ένα προσωρινό τέλος στην αγωνία των ηλικιωμένων, των συγγενικών τους προσώπων, αλλά φυσικά στους εργαζόμενους και τη διεύθυνση, που περίμεναν επί τρία 24ωρα την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανάλυση των δειγμάτων, τα οποία είχαν σταλεί στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία και να δοθεί προτεραιότητα για ευνόητους λόγους στα δείγματα των Ιωαννίνων, χρειάστηκε να ασκηθούν πιέσεις σε υψηλό επίπεδο, φτάνοντας μέχρι και στο πρωθυπουργικό γραφείο το πρωί της Τετάρτης!

  Έστω και με αυτόν τον τρόπο όμως, το σύστημα ανταποκρίθηκε, δόθηκε άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των αναλύσεων και τα αποτελέσματα βγήκαν αργά το απόγευμα, όταν και δόθηκε η ενημέρωση για να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός» στο Γηροκομείο αλλά και στις υγειονομικές αρχές της πόλης. Μπορεί άλλωστε ο καθένας να φανταστεί ποια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση σε περίπτωση που επιβεβαιωνόταν κρούσματα στο Γηροκομείο, τη στιγμή μάλιστα που η Μονάδα Λοιμωδών στο ΠΓΝΙ έχει σχεδόν γεμίσει ασφυκτικά με ασθενείς Covid-19. Η 85χρονη που διαγνώστηκε θετική την Κυριακή με το rapid test που έγινε στο Γηροκομείο και επιβεβαιώθηκε αργότερα με μοριακό τεστ, νοσηλεύεται από τη Δευτέρα στο ΠΓΝΙ, σε εξαιρετική κατάσταση μέχρι και χθες, σχεδόν ασυμπτωματική.

  Τα αρνητικά αποτελέσματα των δειγμάτων βέβαια δεν εφησυχάζουν τη διεύθυνση και το προσωπικό της δομής, όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις στο ITV, ο διευθυντής Πέτρος Τσόδουλος, καθώς η μάχη της προστασίας της δομής από τον ιό, είναι καθημερινή και πολλές φορές, άνιση.

  «Μπορεί πράγματι, να πήραμε μία μικρή ανάσα με τα αποτελέσματα, αλλά είμαστε σε επιφυλακή.

  Η μικρή αυτή νίκη μας έχει πεισμώσει περισσότερο και όλοι οι εργαζόμενοι δώσαμε την υπόσχεση, ότι θα κάνουμε ακόμη περισσότερα για τους ηλικιωμένους, ώστε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο.

  Δυστυχώς όμως, βλέπω με μεγάλη ανησυχία, ότι επτά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, το σύστημα, με εξαίρεση κάποια στελέχη του ΕΟΔΥ τοπικά και τους τοπικούς παράγοντες που πάντα είναι στο πλευρό μας, δεν είναι έτοιμο. Το ότι ήμασταν σε αναμονή τριών ημερών για τα αποτελέσματα, μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Τσόδουλος.

  Προληπτικά μέτρα

  Το Γηροκομείο πάντως δεν περίμενε στιγμή για να υλοποιήσει ένα σχέδιο δράσης προληπτικού χαρακτήρα, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί ή να γίνει διασπορά του ιού στη δομή. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια από την 1η Μαρτίου, οι εργαζόμενοι τηρούν αυστηρά μέτρα πρόληψης, γίνεται υποχρεωτική θερμομέτρηση σε όποιον εισέρχεται στη δομή για εργασία, ενώ το Ίδρυμα έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά για την προμήθεια των rapid tests για προληπτικό έλεγχο εντός της δομής.

  «Σε κάποιους μπορεί να φαίνονται υπερβολικά τα μέτρα που εφαρμόζουμε από τον Μάρτιο, όμως στην κατάσταση που έφτασε η περιοχή μας, δεν επιτρέπεται να κάνουμε πίσω. Η υπερβολή δε θα βλάψει, η έκπτωση όμως θα ανοίξει τη χαραμάδα για να μπει ο ιός στη δομή», κατέληξε ο κ. Τσόδουλος.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ