Πέμπτη 22.10.2020
More

  100 εκατ. ευρώ για επιδότηση 27.000 ηλεκτρικών οχημάτων

  Ενεργοποιείται από τις 24 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», μέσω της οποίας θα διατεθούν συνολικά κονδύλια 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων (Ι.Χ., ταξί και εταιρικά) και ηλεκτρικών δικύκλων (σκούτερ και ποδήλατα).

  Οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο θα μπορούν να προχωρήσουν σε αγορά από την Παρασκευή 7 Αυγούστου, ημερομηνία που αναμένεται η έκδοση της προβλεπόμενης από τον νόμο κοινής υπουργικής απόφασης (ΥΠΕΝ, Οικονομικών και Μεταφορών) που θα περιγράφει τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος. Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, το ΥΠΕΝ θα βγάλει στον αέρα την ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος (http:/kinoumeilektrika.ypen.gr) που θα παρέχει online πολλές χρηστικές πληροφορίες, αλλά θα υποδέχεται και ερωτήματα που θα απαντώνται άμεσα. Στη διάθεση των ενδιαφερομένων θα βρίσκεται από την ίδια ημέρα και η λειτουργία του γραφείου ενημέρωσης με πέντε τηλεφωνικές γραμμές στο υπουργείο Ανάπτυξης.

  Το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας της πρώτης δράσης προώθησης της ηλεκτροκίνησης μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, αλλά και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Οπως εκτίμησε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, οι πόροι του προγράμματος θα επιδοτήσουν μέχρι και τη λήξη του, στις 31 Δεκεμβρίου 2021, 15.000 Ι.Χ. και ταξί και 12.500 δίκυκλα (σκούτερ και ποδήλατα), συνολικά δηλαδή θα επωφεληθούν 27.000 ενδιαφερόμενοι. Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε επίσης ότι εάν ο προϋπολογισμός εξαντληθεί νωρίτερα, το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με νέους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Η διαδικασία

  Ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απλός, όπως προκύπτει από την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έκανε στη συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

  Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του Τaxisnet και τα στοιχεία του ενδιαφερομένου θα εμφανίζονται αυτόματα. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα απαιτείται η υποβολή προσφοράς του αντιπροσώπου αυτοκινήτου ή του εμπόρου ποδηλάτου ή ηλεκτρικού δικύκλου αλλά και του τιμολογίου.

  Μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης των αιτήσεων είναι η χρονική προτεραιότητα. Από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης κι εφόσον αυτή εγκριθεί, ο ενδιαφερόμενος θα έχει περιθώριο έξι μηνών για να προχωρήσει σε αγορά. Αμέσως μετά, θα υποβάλλει αίτημα για την καταβολή της επιδότησης. Η διαδικασία προβλέπει και τη δυνατότητα τροποποίησης της αίτησης, στην περίπτωση που ο ωφελούμενος μεταξύ της αρχικής υποβολής αιτήματος και της πληρωμής αποφασίσει να αλλάξει όχημα από αυτό που είχε αρχικά δηλώσει (της ίδιας όμως κατηγορίας). Ο επιδοτούμενος είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει στην κυριότητά του το όχημα τουλάχιστον για 3 χρόνια. Σε περίπτωση μίσθωσης, η αγορά του οχήματος θα είναι υποχρεωτική στη λήξη της μισθωτικής περιόδου. Το πρόγραμμα δεν κάνει δεκτά μεταχειρισμένα οχήματα και οχήματα που δεν ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες ή ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. Φυσικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα για μία μόνο αίτηση επιδότησης (αυτοκίνητο ή δίκυκλο).

  Η αγορά ηλεκτρικού οχήματος για τα φυσικά πρόσωπα επιδοτείται σε ποσοστό 15% και 20% αντίστοιχα, για αξία άνω των 30.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ, και με πλαφόν τις 6.000 ευρώ. Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ δικαιούνται στην περίπτωση απόσυρσης παλιού οχήματος και 500 ευρώ για την εγκατάσταση φορτιστή. Η αγορά δικύκλου επιδοτείται στο 20% της αξίας με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ και όφελος επιπλέον 400 ευρώ στην περίπτωση απόσυρσης παλαιού δικύκλου. Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου η επιδότηση ανέρχεται στο 40% της αξίας και μέχρι 800 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ταξί για την απόκτηση αμιγούς ηλεκτρικού οχήματος (BEV) επιδοτούνται με ποσό ίσο με το 25% της λιανικής προ φόρων τιμής και ανώτατο όριο ενίσχυσης τις 10.500 ευρώ. Για υβριδικό όχημα το οικολογικό μπόνους περιορίζεται στο 15% της αξίας με ανώτατο όριο τις 8.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις η απόσυρση είναι υποχρεωτική με επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ.

  Για τις εταιρείες, το ανώτατο ποσό επιδότησης ανέρχεται έως και 5.500 ευρώ και μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν έως τρία οχήματα. Αν οι εταιρείες είναι σε νησιά, ο αριθμός αυξάνεται στα έξι οχήματα. Για τις εταιρείες προβλέπεται επίσης προαιρετική αντικατάσταση του παλαιού οχήματος με μπόνους 1.000 ευρώ.

  Το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ αναμένει μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα, εκτίμηση που προκύπτει από την κινητικότητα της αγοράς. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, η εικόνα που μεταφέρεται από την αγορά του ποδηλάτου είναι ότι ήδη υπάρχουν αναμονές παραγγελιών για τέσσερις μήνες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Νέο αρνητικό ρεκόρ και για τα Γιάννενα- 32 κρούσματα σε μία ημέρα

  Νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε σήμερα με 865 νέα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ Αναλυτικότερα, σήμερα δηλώθηκαν 865 επιπλέον κρούσματα...

  Σε καλό κλίμα η συνάντηση των διοικήσεων ΠΓΝΙ – Χατζηκώστα

  Συναντήθηκαν οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων

  Πρώτη νίκη για ΠΑΣ Γιάννινα- Κέρδισε 1-2 τον Απόλλωνα Σμύρνης

  Πρώτη νίκη για τον ΠΑΣ Γιάννινα, στο πρωτάθλημα της Super League

  Lockdown στην Καστοριά -Σε επίπεδο 3 Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα

  Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

  Νέο αρνητικό ρεκόρ με 865 νέα κρούσματα – 6 θάνατοι, 86 διασωληνωμένοι

  Νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 865 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.