Παρασκευή 19.08.2022
More

  210.000 στρέμματα πλημμύρισαν στον θεσσαλικό κάμπο

  Επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από οικισμούς στο Μουζάκι 

  Νέα επιχείρηση θα γίνει σήμερα το πρωί για την απομάκρυνση ανθρώπων που αποκλείστηκαν σε οικισμούς στο Μουζάκι Καρδίτσας, μετά την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός».

  Τη Δευτέρα έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν άνθρωποι που χρήζουν άμεσης μεταφοράς- ανάμεσά τους μία έγκυος γυναίκα και ηλικιωμένοι- αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν κατάφερε να προσγειωθεί το ελικόπτερο. Η κακοκαιρία «Ιανός» προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ είχε διακοπεί και η ηλεκτροδότηση.

  Σήμερα γίνεται δεύτερη επιχείρηση, ενώ χθες μεταφέρθηκαν τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες στους ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί. Στην περιοχή έφτασαν το πρωί διασώστες με ελικόπτερο, ενώ εκεί βρίσκεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

  Παράλληλα με την επιχείρηση απομάκρυνσης των αποκλεισμένων κατοίκων από διασώστες, συνεχίζεται η προσπάθεια να ανοίξουν σημεία του οδικού δικτύου, με γκρέιντερ και εκσκαφείς.

  Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Καρδίτσα, ενώ χθες ανακοινώθηκαν 9 μέτρα για την οικονομική στήριξη των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ιανός». Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο δημαρχείο Καρδίτσας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μουζάκι.

  210.000 στρέμματα κάτω από το νερό   Οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» καταγράφηκαν και από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου είχε υποχωρήσει ένα μέρος των υδάτων.

  Σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πάνω από 210.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο είναι κάτω από το νερό.

  Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

  Παράλληλα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που παρέχουν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, σημαντική ήταν επίδραση του «Ιανού» στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο κυκλώνας βρέθηκε κατά τη φάση της μεγαλύτερης ισχύος του. Μεταξύ 15/9 και 20/9 οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη δυτική Ελλάδα υποχώρησαν έως και κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ