Τρίτη 21.05.2024
More

  570 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο-Αυξητική τάση παγκοσμίως

  Κατά μέσο όρο 570 περιπτώσεις ενεργού φυματίωσης δηλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

  Όμως, λόγω σημαντικής υποδήλωσης, υπολογίζεται ότι είναι μεγαλύτερη η πραγματική επίπτωση στη χώρα μας, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

  Διεθνώς, η φυματίωση παρουσιάζει νέα αυξητική τάση, κατά την αποδρομή της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

  Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα φυματίωσης. Νωρίτερα ο ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα ανησυχητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έπειτα από 22 χρόνια αυξήθηκαν οι νεκροί από φυματίωση στην Ευρώπη.

  ΕΟΔΥ: Σημαντική αύξηση των μεταδοτικότερων μορφών φυματίωσης

  Προ πανδημίας, στην Ελλάδα δηλώνονταν ετησίως κατά μέσο όρο 570 περιπτώσεις ενεργού φυματίωσης, με υπολογιζόμενη μέσω επίπτωση 5,2 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

  Ωστόσο, υπογραμμίζει ο Οργανισμός, λόγω της σημαντικής υποδήλωσης, η πραγματική επίπτωση της φυματίωσης στην Ελλάδα υπολογίζεται μεγαλύτερη.

  Η διαχρονική τάση στον ετήσιο συνολικό αριθμό κρουσμάτων ενεργού φυματίωσης παραμένει πτωτική στο γενικό πληθυσμό, αλλά σταθερά ανοδική μεταξύ των αλλοδαπών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας, ηλικιωμένοι και ασθενείς με ανοσοκαταστολή), σημειώνει ο ΕΟΔΥ. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων σε Έλληνες, η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών είναι εκείνη με τον υψηλότερο επιπολασμό.

  Σημαντική αύξηση καταγράφεται στις μεταδοτικότερες μορφές φυματίωσης (εκτεταμένη πνευμονική φυματίωση, παρουσία σπηλαίου στους πνεύμονες), στην αποδρομή της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ.

  Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με ενεργό φυματίωση ξεκινούν αγωγή, αλλά τη διακόπτουν προτού την ολοκληρώσει, με κίνδυνο υποτροπής της μεταδοτικής νόσου και ανάπτυξης αντοχής στα βασικά αντιφυματικά φάρμακα, σημειώνει ο Οργανισμός.

  Εξάλλου, τονίζει πως απαιτείται η επανασυγκρότηση των δράσεων δημόσιας υγείας για την ανάσχεση της φυματίωσης, με πρώτο βήμα τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ