Κυριακή 27.11.2022
More

  ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ – Να μην υπάρξει εφησυχασμός

  Καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, εξελίσσεται η εποχική γρίπη στη χώρα, αφού σύμφωνα με το επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες, μόλις έξι είναι τα επιβεβαιωμένα σοβαρά κρούσματα γρίπης στη χώρα, εκ των οποίων το ένα κατέληξε σε θάνατο.

  Το θανατηφόρο κρούσμα αφορούσε έναν 61χρονο και ο έλεγχος έδειξε γρίπη τύπου Β. Και τα έξι σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ βρίσκονταν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν κάνει οι δύο εκ των έξι ασθενών.

  Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά το διάστημα 22-29 Δεκεμβρίου, στον κατάλογο των σοβαρών περιστατικών με γρίπη, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προστέθηκαν δύο νέα περιστατικά. Κατά την ίδια εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 42 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.

  Τα τέσσερα (9,5%) εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα δύο στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

  Οι ειδικοί στην έκθεσή τους επισημαίνουν πως «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα».

  Ομοίως και οι επισκέψεις των πολιτών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε γιατρό βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

   

  Απαραίτητο το εμβόλιο

  Εν αναμονή της αύξησης των περιστατικών γρίπης – όπως συνηθίζεται από τα μέσα Ιανουαρίου – και με αφορμή την επέλαση του χιονιά, οι ειδικοί συνιστούν μέτρα προστασίας και θωράκισης από την γρίπη.

  Ο πρόεδρος των Ιδιωτών Πνευμονολόγων Ηπείρου Παναγιώτης Ζώης επανέλαβε τη σημασία της αντιγριπικής θωράκισης με τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι με το εμβόλιο μειώνονται οι όποιες επιπλοκές προκαλεί η γρίπη, ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, υπογράμμισε την αξία της τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής, που εμποδίζουν τη διασπορά ιών στο περιβάλλον.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ