Κυριακή 27.11.2022
More

  Πώς θα εορτάσει τα Θεοφάνεια η Ήπειρος

  Στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Μαβίλη, ως είθισται θα πραγματοποιηθεί η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού ανήμερα των Θεοφανείων.
  Η λίμνη Παμβώτιδα θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων στην τελευταία μεγάλη γιορτή των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο αριθμός των τολμηρών που θα βουτήξουν και πάλι στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν το Σταυρό, κυρίως όμως, όπως οι ίδιοι λένε, για να τηρήσουν ένα έθιμο δεκαετιών.

  Νωρίτερα, στον Μητροπολιτική Ναό του Αγίου Αθανασίου θα τελεστεί Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και αμέσως μετά, η εκκλησιαστική πομπή, συνοδεία της Φιλαρμονικής και αγήματος των Ενόπλων Δυνάμεων θα κατευθυνθεί πεζή στην παραλίμνια περιοχή για τον αγιασμό των υδάτων.

   

  Θεοφάνεια στη Γέφυρα Πλάκας

  Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αγιασμός των υδάτων στη Γέφυρα Πλάκας, που φέτος θα γίνει με φόντο το αναστηλωμένο πλέον γεφύρι, στο οποίο παραμένει, ωστόσο, ο μεταλλότυπος, που αναμένεται να αφαιρεθεί με την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών στα τέλη της άνοιξης- αρχές του καλοκαιριού.
  Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, στις 11 το πρωί της Δευτέρας, οργανώνουν ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου αντίστοιχα.

   

  Στη Σκλίβανη

  Τα Άγια Θεοφάνεια στη Σκλίβανη θα εορταστούν στην εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία, ενώ ο Σταυρός θα αγιάσει τα νερά του πηγαδιού του χωριού. Στη συνέχεια η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους κατοίκους της Σκλίβανης και θα προσφέρει καφέ στο κεντρικό καφενείο του χωριού.

   

  Σε όλη την Ήπειρο

  Με κάθε επισημότητα θα εορταστούν τα Θεοφάνεια στην Άρτα. Στις 10 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού από τον Μητροπολίτη Άρτης Καλλίνικο και στη συνέχεια με πομπή μέσω της οδού Θειακογιάννη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα του Αράχθου από το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας.
  Με λαμπρότητα θα γιορταστούν τα Θεοφάνεια στην Πρέβεζα, μια πόλη η οποία συνδέει άμεσα τη συγκεκριμένη γιορτή με τη ναυτική της παράδοση. Η τελετή του Αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθεί στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από το δημαρχείο στις 11 το πρωί της Δευτέρας, αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Χαράλαμπο. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, θα επιβιβαστεί σε σκάφος και θα τελέσει από εκεί τον Αγιασμό ρίχνοντας στη θάλασσα τον Σταυρό, ο οποίος είναι μαρμάρινος και σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής δε δένεται με κορδέλα. Η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί και στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου. Στον Λούρο ο Αγιασμός θα γίνει αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στη Γέφυρα στην είσοδο του οικισμού, ενώ στο Ζάλογγο οι τοπικές αρχές θα παραστούν στον Αγιασμό των υδάτων στην παραλία Καναλίου.
  Στην Ηγουμενίτσα η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 10 το πρωί, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτου. Στις 11.30 το πρωί θα ακολουθήσει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον προβλήτα του παλαιού λιμένα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ