Τρίτη 28.05.2024
More

  Από 1η Ιανουαρίου το επίδομα γέννησης

  Νομοσχέδιο-τομή αναμένεται να είναι αυτό που θα φέρει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση και αφορά τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης για πρώτη φορά.

  Πρόκειται για τα γνωστά 2.000 ευρώ που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το νομοσχέδιο φέρει την υπογραφή της αρμόδιας υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου. Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ότι το ποσό θα χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου του 2020, άρα το νομοσχέδιο θα έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους, όποτε και αν ψηφιστεί.

  Για το 2020 στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί κονδύλι ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ για το συγκεκριμένο σχέδιο που αποβλέπει στην αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και της κινητροδότησης νέων ζευγαριών να κάνουν παιδιά. Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται σε δύο δόσεις εντός του έτους, καθώς σε πρώτο στάδιο θα δίνονται 1500 ευρώ και μετά το πρώτο εξάμηνο άλλα 500. Του χρόνου, το επίδομα που θα δοθεί θα είναι μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς.

  Ακόμα, στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή και μάλλον θα είναι το πρώτο προς ψήφιση για το 2020 θα περιλαμβάνεται ως υποχρεωτικός όρος για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού η παρακολούθηση και όχι απλώς η εγγραφή του στο σχολείο. Ακόμα, θα «κλειδώνει» ότι τα επιδόματα θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα και όχι κυμαινόμενα, ανάλογα με τις διαθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Τέλος, θα μπαίνει τέλος στην κινητικότητα που αφορά τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, μιας και οι δομές είναι σε δύσκολη κατάσταση και «μαστίζονται» από το φαινόμενα υπάλληλοι να προσλαμβάνονται, προκειμένου στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς του δημοσίου.

  Sourcereader.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ