Πέμπτη 22.10.2020
More

  Από την επόμενη μέρα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε πλήρη εξ αποστάσεως λειτουργία

  Σε πλήρη εξ αποστάσεως λειτουργία θα βρίσκεται από την επόμενη μέρα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

  Η πανδημία του Κορωνοΐου COVID-19 εκτός των άμεσων επιπτώσεων που έχει στην υγεία των πολιτών και τα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο επηρέασε σε ανέλπιστο βαθμό την ομαλή λειτουργία εκπαιδευτικών οργανισμών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

  Ο περιορισμός διδασκόντων και διδασκομένων, ως μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, ανάδειξε την αναγκαιότητα προσφυγής σε μεθοδολογίες εξ αποστάσεως διδασκαλίας που αναπτύχθηκαν ραγδαίως την τελευταία κυρίως δεκαετία.

  Αυτή η ‘λύση’ δεν θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητα ως λύση  ανάγκης. Μεθοδολογίες και ψηφιακά εργαλεία εξ αποστάσεως μάθησης έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτή την προσέγγιση ιδιαίτερα αποτελεσματική και αναγκαία. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι όταν αυτή ενσωματώνεται σε συμβατικά δια ζώσης προγράμματα προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την ενεργητική μάθηση και την αποτελεσματικότερη επίτευξη μαθησιακών αποτελεσμάτων.

  Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε αναγνωρίσει αυτή τη διάσταση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ήδη από το Φθινόπωρο του 2015 όταν ξεκίνησε να εφαρμόζει πιλοτικά σε επιλεγμένα μαθήματα όλων των Σχολών του προγράμματα ενσωμάτωσης αυτών των μεθοδολογιών, τα οποία στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ως μαθήματα Blended ή Υβριδικά. Η προσφορά μαθημάτων με αυτό τον  Υβριδικό τρόπο είναι μια παγκόσμια τάση και τη συναντούμε σε κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς. Εντάσσοντας σε δια ζώσης μαθήματα στο αμφιθέατρο διαδικτυακές διαδραστικές δραστηριότητες επιτυγχάνονται μια σειρά από στόχοι όπως για παράδειγμα:

  • Αυξημένη εμπλοκή των φοιτητών σε μαθησιακές δραστηριότητες και το υλικό των μαθημάτων μέσω φορητών υπολογιστών, ταμπλέτων και έξυπνων τηλεφώνων.
  • Συνεχής αλληλεπίδραση καθηγητών και φοιτητών, σύγχρονες και ασύγχρονες συζητήσεις και κανάλια επικοινωνίας και ανατροφοδότησης σε πολλά επίπεδα..
  • Μαθησιακές δραστηριότητες και διαλογική μάθηση σε απευθείας σύνδεση ή σε ασύγχρονη μορφή  κάτι που επιτρέπει στους φοιτητές να οργανώσουν τα εβδομαδιαία προγράμματα τους με μεγαλύτερη ευελιξία.

  Το βασικό αποτέλεσμα των πιο πάνω και πολλών άλλων είναι ότι καθιστούν τη μάθηση πιο ενεργή.

  Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε ξεκινήσει τη σταδιακή επίτευξη αυτού του σκοπού τα τελευταία 5 χρόνια και επικεντρώθηκε σε 5 άξονες:

  1. Καθορισμός μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ενσωμάτωσης ψηφιακών λύσεων σε όλα τα μαθήματα που προσφέρει.
  2. Αναδιάρθρωση οργανωτικών διαδικασιών.
  3. Εκπαίδευση διδακτικού προσωπικού και φοιτητών.
  4. Ανάπτυξη και προσαρμογή ψηφιακού υλικού.
  5. Διασφάλιση διαθεσιμότητας των πιο επικαιροποιημένων εφαρμογών στην εκπαιδευτική ψηφιακή τεχνολογία.

  Όλη αυτή η εμπειρία αποδείχτηκε ιδιαίτερα θετική όταν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κλήθηκε να προσαρμόσει τα προγράμματα του στις νέες πραγματικότητες της κρίσης. Με εμπιστοσύνη στην υπάρχουσα τεχνογνωσία, το εκπαιδευμένο προσωπικό, την άρτια τεχνολογική υποδομή μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αποστολή του με τον καλύτερο τρόπο, συνεχίζοντας την προσφορά ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στους φοιτητές του.

   

   

  του Καθ. Μάριου Βρυωνίδη, Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Νέο αρνητικό ρεκόρ και για τα Γιάννενα- 32 κρούσματα σε μία ημέρα

  Νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε σήμερα με 865 νέα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ Αναλυτικότερα, σήμερα δηλώθηκαν 865 επιπλέον κρούσματα...

  Σε καλό κλίμα η συνάντηση των διοικήσεων ΠΓΝΙ – Χατζηκώστα

  Συναντήθηκαν οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων

  Πρώτη νίκη για ΠΑΣ Γιάννινα- Κέρδισε 1-2 τον Απόλλωνα Σμύρνης

  Πρώτη νίκη για τον ΠΑΣ Γιάννινα, στο πρωτάθλημα της Super League

  Lockdown στην Καστοριά -Σε επίπεδο 3 Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα

  Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

  Νέο αρνητικό ρεκόρ με 865 νέα κρούσματα – 6 θάνατοι, 86 διασωληνωμένοι

  Νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 865 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.