Δευτέρα 28.09.2020
More

  Αναγκαία η στήριξη του συστήματος υγείας

  Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που είχε καθοριστεί η 7η Απριλίου κάθε έτους, συμπίπτει με τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του πλανήτη εδώ και έναν αιώνα, με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται και να αφήνει στο πέρασμά του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

  Στην Ελλάδα, μπορεί τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα, όσο σε άλλες χώρες ακόμη και τις γειτονικές όπως η Ιταλία, με τις καθημερινές εκατόμβες των θυμάτων, ωστόσο η ετοιμότητα και η προετοιμασία του εθνικού συστήματος υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, αλλά κυρίως των αναγκών.

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι πρόεδροι των Συλλόγων Εργαζομένων των δύο νοσοκομείων της πόλης, ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα αντίστοιχα, Γ. Φλούδας και Κων. Καλαμπόκας αναφέρθηκαν στο βαρύ φορτίο που κουβαλούν οι εργαζόμενοι των δομών υγείας σε αυτή τη συγκυρία και ζήτησαν από την Πολιτεία να μεριμνήσει, ώστε τα βασικά και κυρίαρχα προβλήματα τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αντιμετωπιστούν.

  Το ενδεχόμενο άλλωστε ενός δεύτερου κύματος του ιού, που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό και για την Ελλάδα είναι κάτι που κανείς δε μπορεί να το αποκλείσει και γι’ αυτό γίνεται λόγος για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

  Ο κ. Φλούδας σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα, επισήμανε την ανάγκη, η χρηματοδότηση και η ενίσχυση με προσωπικό και μέσα των δημόσιων νοσοκομείων, να είναι συνεχής και όχι μόνο με όρους επικαιρότητας και κορωνοϊού.

  «Απαιτούνται επιπλέον μόνιμες προλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των μέσων και των υποδομών. Οι εργαζόμενοι που ήρθαν σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να παραμείνουν και μετά την κρίση. Έχουμε υποχρέωση να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των επιστημόνων για το πώς θα ξεπεράσουμε την κρίση αυτή, αλλά οφείλει και η Πολιτεία να σταθεί δίπλα στο εθνικό σύστημα υγείας και να το ενισχύσει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φλούδας που αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις εντός του ΠΓΝΙ, με τη δημιουργία μίας 2ης Μονάδας Λοιμωδών και σε επόμενη φάση και μίας τρίτης.

  Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά ιδιωτών και επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών της εταιρείας ΧΗΤΟΣ – Ζαγόρι, που ενισχύει το ΠΓΝΙ με τη χρηματοδότηση κλινών ΜΕΘ.

  Στο Χατζηκώστα

  Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Χατζηκώστα Κων. Καλαμπόκας, που στάθηκε στην αβεβαιότητα και ανησυχία των εργαζομένων για την ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας, σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή.

  «Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  και στην τροποποίηση των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου χρόνου, γιατί απαιτείται και σήμερα και γενικότερα προσωπικό με εμπειρία», ανέφερε ο κ. Καλαμπόκας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως ερωτηθείς για την κατάσταση στο νοσοκομείο Χατζηκώστα που ετοιμάζεται για τυχόν έκτακτες συνθήκες που θα απαιτήσουν τη λειτουργία του με διαφορετικούς όρους, υποστήριξε, πως

  η προετοιμασία και η σημερινή επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας είναι σε καλό επίπεδο, και η ανησυχία που υπάρχει, αφορά σε ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα ενός δεύτερου μεγάλου κύματος.

  Παραστάσεις διαμαρτυρίας

  Με παραστάσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση στη δημόσια υγεία, και την ελλιπή όπως καταγγέλλουν, στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων και του εθνικού συστήματος υγείας, συλλογικότητες και φορείς της πόλης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΟΕΝΓΕ και των Νοσοκομειακών Ιατρών, και εξέφρασαν τις απόψεις τους σε κινητοποιήσεις μπροστά στα δύο νοσοκομεία της πόλης. Κοινή διαπίστωση των αιτημάτων και της κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, είναι η έλλειψη προσωπικού, με τα κενά να μην καλύπτονται από τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού το τελευταίο διάστημα, αλλά και οι ελλείψεις σε μέσα ατομική προστασίας. Για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και της πόλης, στην κρίση του κορωνοϊού, μίλησε ο Δημ. Κώτσης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Υγείας Ιωαννίνων ειδικευόμενος ιατρός στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

  Τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, εξέφρασαν με δηλώσεις τους η Χριστίνα Τουλκιαρίδου από το ΔΣ του ΕΚΙ και ο Χρ. Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση στα Ιωάννινα.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  218 νέα κρούσματα- 4 στα Ιωάννινα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 218 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

  Επιστροφή στην Super League με το δεξί για τον ΠΑΣ- 2-2 με τον Άρη

  Με το δεξί επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα ο ΠΑΣ που απέσπασε ισοπαλία (2-2) από τον Άρη εκτός έδρας

  Πιέσεις για παράταση στη δήλωση αυθαιρέτων

  Την παράταση των προθεσμιών ένταξης και υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων στον ν. 4495/2017 ζητά το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.

  Αναστάτωση για τα διπλώματα οδήγησης

  Πολύ διαφορετική η οδήγηση μηχανής από αυτοκίνητο επισημαίνουν οι εκπαιδευτές

  Το κέντρο βάρους στην κοινωνική πολιτική

  Η κοινωνική πολιτική και η στήριξη όσων έχουν ανάγκη, βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.