Κυριακή 23.06.2024
More

  Αρχή Διαφάνειας: Τα πρόστιμα που επέβαλε το 2023 για μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου

  Αναλυτικά τα ποσά

  Πρόστιμα για μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου επέβαλε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μετά από ελέγχους που έκανε σε συνεργασία με την αστυνομία.

  Συγκεκριμένα, όλο τον 2023- από 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2023- η Αρχή Διαφάνειας διενήργησε ελέγχους σε ολόκληρη την επικράτεια με αντικείμενο την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Ελέγχθηκαν 4.287 ιδιωτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα του δημοσίου (νοσοκομεία, δήμοι, ΔΟΥ) και επιβλήθηκαν 413 πρόστιμα, συνολικού ύψους 383.100 ευρώ.

  Ειδικότερα σύμφωνα με την Αρχή Διαφάνειας επιβλήθηκαν 317 πρόστιμα σε υπευθύνους ή εκπροσώπους των ελεγχόμενων φορέων, ύψους 373.500 ευρώ και 96 πρόστιμα σε φυσικά πρόσωπα, ύψους 9.600 ευρώ.

  Ενδεικτικά από τους επιτόπιους ελέγχους στις περιφερειακές ενότητες Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας σε δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία διαπιστώθηκαν:

  • Σε 2 νοσοκομεία / Μη ύπαρξη σχεδίου αποτροπής καπνίσματος και πλημμελής εποπτεία της εφαρμογής του σχεδίου αποτροπής καπνίσματος σε δύο νοσοκομεία.
  • Σε 4 δήμους / Μη ύπαρξη σχεδίου αποτροπής καπνίσματος
  • Σε 1 δήμο βρέθηκε καπνιστής /στρια που ήταν υπεύθυνος /η για την εφαρμογή του σχεδίου αποτροπής καπνίσματος
  • Σε 2 Περιφερειακές ενότητες/ Μη ύπαρξη σχεδίου αποτροπής καπνίσματος
  • Σε 1 Δ.Ο.Υ. / Μη ύπαρξη σχεδίου αποτροπής καπνίσματος

  Από την ΕΑΔ αναζητήθηκαν οι διαπιστωθείσες πειθαρχικές ευθύνες των υπευθύνων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ