Αθώοι οι δύο ψαράδες για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

Αθώους έκρινε το δικαστήριο τους δύο επαγγελματίες ψαράδες που είχαν κατηγορηθεί για τον θάνατο του πρώην υπουργού και βουλευτή Σήφη Βαλυράκη.

Η απόφαση ελήφθη με ισχυρή πλειοψηφία, καθώς έξι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της αθώωσης, ενώ ένας διαφώνησε.

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε φύγει στις 24 Ιανουαρίου 2021 με το φουσκωτό του, προκειμένου να κάνει υποβρύχιο ψάρεμα στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Όταν δεν επέστρεψε, η σύζυγός του ενημέρωσε τις Αρχές και άρχισε επιχείρηση αναζήτησής του.

Ο πρώην υπουργός εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα νεκρός στη θάλασσα, έχοντας τραύματα που δημιούργησαν από την αρχή ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του.

Αρχικά εξετάστηκε το ενδεχόμενο να είχε σημειωθεί θαλάσσιο δυστύχημα. Στη συνέχεια, όμως, μαρτυρίες για διαπληκτισμό με άτομα που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος έστρεψαν την έρευνα προς το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν είχαν προκύψει επαρκείς ενδείξεις για ανθρωποκτονία. Η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη προσέφυγε κατά της απόφασης και τον Νοέμβριο η δικογραφία ανασύρθηκε.

Από την προφυλάκιση στη δίκη

Τον Ιούνιο του 2022 δύο αδέλφια, επαγγελματίες ψαράδες από την Ερέτρια, προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους. Περίπου έναν μήνα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τον Ιανουάριο του 2023 αποφασίστηκε η παραπομπή τους σε δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία. Οι ίδιοι αρνήθηκαν από την αρχή οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2025, με το δικαστήριο να εξετάζει μαρτυρικές καταθέσεις, ιατροδικαστικά στοιχεία και πραγματογνωμοσύνες.

Τον Σεπτέμβριο του 2026 ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του Βαλυράκη συνδεόταν με βίαιη ενέργεια.

Η εισαγγελική πρόταση, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του δικαστηρίου.

Σήμερα, 8 Οκτωβρίου, οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν τελικά αθώοι, με την απόφαση να λαμβάνεται με ψήφους 6-1.

ΔΕΗ Banner

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ