Κυριακή 21.04.2024
More

  Αυγενάκης: Ενόψει Πάσχα οι έλεγχοι στα τρόφιμα θα είναι συχνοί

  «Θα είμαστε αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου», προειδοποίησε

  Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε κρέας και αυγά στα σημεία λιανικής – χονδρικής, σφαγεία, πύλες εισόδου στη χώρα, εθνικές οδοί ενόψει του Πάσχα, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

  «Είναι απόφαση της κυβέρνησης που υλοποιείται μέσω του ΥΠΑΑΤ να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους στην αγορά, στις πύλες εισόδου και όπου κρίνεται επιβεβλημένο για προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την ελληνική παραγωγή» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης προσθέτοντας «προστατεύοντας τα ελληνικά προϊόντα στην πράξη στηρίζουμε τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους, τους έντιμους μεταποιητές και εμπόρους και προστατεύουμε τους καταναλωτές αλλά, εν όψει του Πάσχα οι έλεγχοι θα είναι πιο συχνοί».

  Προειδοποίησε ότι «θα είμαστε αμείλικτοι στην εφαρμογή του νόμου. Οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν για αυτό είναι εκείνοι που παρανομούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπ’ όψιν τους οι πάντες».

  Τα κλιμάκια των ελεγκτών θα απαρτίζονται από στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ, των ΔΑΟΚ, της ΕΛΑΣ, της Οικονομικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

  Στόχος τους είναι η προστασία των ελληνικών προϊόντων και των παραγωγών αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας των διακινούμενων προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.

  Στο μεταξύ, ελέγχους σε σημεία λιανικής και στα super markets αλλά και σε πύλες εισόδου στη χώρας πραγματοποιούν τα μικτά κλιμάκια, «στοχεύοντας» τα γαλακτοκομικά, τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο και το μέλι.

  Σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ έχουν αναφερθεί 78 διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις, ενώ έχουν επιβληθεί και πρόστιμα 238.389,44 ευρώ σε 17 επιχειρήσεις.

  Αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκαν 297 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα νωπά οπωροκηπευτικά, όπως τα μήλα, τις πατάτες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα ακτινίδια. Διαπιστώθηκαν 39 μη συμμορφώσεις και επιδόθηκαν 57 συστάσεις σε επιχειρήσεις, κυρίως για σημάνσεις σε συσκευασίες αλλά και 300 σε χονδρεμπόρους – εξαγωγείς, για συμμόρφωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ