Τετάρτη 08.12.2021
More

  Αυξήσεις στο ψωμί: Τι λένε οι αρτοποιοί για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις ανατιμήσεις

  32% έχει ήδη πάρει αύξηση από πέρυσι μέχρι και σήμερα το σιτάρι

  Αυξήσεις «φωτιά» αναμένονται τόσο στο ψωμί όσο και γενικότερα στα αρτοσκευάσματα με τους ιδιοκτήτες αρτοποιών να μην ξέρουν πότε αναμένεται να σταματήσει η… ανηφόρα των τιμών.

  Από πέρυσι μέχρι και σήμερα το σιτάρι, η πρώτη ύλη για την παρασκευή ψωμιού, έχει ήδη πάρει αύξηση της τάξεως του 32% ενώ αναμένονται άλλες δύο αυξήσεις, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

  «Η κατάσταση είναι τραγική. Τα πάντα έχουν οδηγηθεί σε αυξήσεις. Το ψωμί έχει ήδη πάρει αύξηση από πέρυσι 32% και επίκειται άλλη μία στα τέλη του Σεπτεμβρίου της τάξεως του 10% και άλλη μία τον Οκτώβριο της τάξεως του 15%. Άρα μιλάμε ότι μέσα σε ένα χρόνο μόνο το σιτάρι έχει πάρει αύξηση 55%», δήλωσε μιλώντας στο cretapost.gr, ο ταμίας του Συλλόγου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου «Η Δήμητρα», Γιώργος Φασουλάκης ο οποίος παράλληλα επεσήμανε και τις αυξήσεις στα άλλα είδη.

  «Αυξήσεις όμως δεν έχουμε μόνο στο σιτάρι. Έχουμε στα λιπαρά, στο σουσάμι, τα βούτυρα, το λάδι. Όλα αυτά έχουν ήδη πάρει ένα 40% πάνω. Κι έρχεται τώρα και η ενέργεια να μας καταστρέψει εντελώς. Πέρυσι την κιλοβατώρα την πληρώναμε 0,06 και φέτος 0,15. Μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση της τάξεως του 120%», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Φασουλάκης ο οποίος ευχήθηκε, τουλάχιστον για τα αλεύρια να σταματήσει η αυξητική πορεία τον Οκτώβρη και να αρχίζουν να κατεβαίνουν λίγο οι τιμές.

  «Οι ανατιμήσεις είναι για να περιορίσουμε τη ζημιά»

  Ως προς τις ανατιμήσεις ο κ. Φασουλάκης ξεκαθάρισε πως δεν βοηθούν ιδιαίτερα: «Οι ανατιμήσεις στον δικό μας κλάδο είναι καθαρά για να περιορίσουμε την ζημιά. Δεν είναι για να επιβιώσουμε ή να έχουμε κάποιο κέρδος. Δυστυχώς, πλέον οι φούρνοι δεν ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον τους. Είναι ξεκάθαρο σε όλους του κλάδου ότι με τις αυξήσεις αυτές πάμε απλώς για επιβίωση όχι για να κερδίσουμε κάτι».

  Τι αύξηση θα δει ο καταναλωτής

  Σίγουρα θα υπάρξουν αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού που φτάνει στον καταναλωτή ωστόσο το μεγαλύτερο κόστος θα το απορροφήσουν οι ιδιοκτήτες αρτοποιείων. «Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του ψωμιού είναι από 2,86 έως 3 ευρώ το κιλό. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το πόσο θα αυξηθεί για τον καταναλωτή καθώς αυτό είναι θέμα του κάθε αρτοποιού και αναλόγως την πρόθεση που έχει για να απορροφήσει τις αυξήσεις.

  Παραδοσιακά πάντως, το μεγαλύτερο βάρος των αυξήσεων το απορροφούν οι αρτοποιοί. Ωστόσο, τώρα που υπάρχει αύξηση παντού, πρώτες ύλες, ενέργεια κτλ δεν ξέρω τι θα γίνει. Εμάς εδώ και αρκετό καιρό το ψωμί δεν μας αφήνει κάποιο κέρδος. Το έχουμε απλώς για να μπει ο καταναλωτής στο μαγαζί ώστε να πάρει και κάτι άλλο», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Φασουλάκης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ