Κυριακή 25.07.2021
More

  Χαρδαλιάς: Μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εφόσον υπάρχει συνωστισμός

  Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα από το υπουργείο Υγείας.

  Το «παρών» δίνουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αλλά και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

  Μαγιορκίνης: «Σταθερές οι νέες ημερήσιες μολύνσεις κορωνοϊού»

  Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε και πάλι στην έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, παραθέτοντας χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Αυστρία, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

  Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως καταγράφονται σταθερά 300 με 400 νέες μολύνσεις του κορωνοϊού τις περισσότερες μέρες, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλότερος από τους 90.

  Ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 5 ανά ημέρα στη χώρα μας. Ο καθηγητής τόνισε επιπλέον πως η Αττική παραμένει η περιφέρεια όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.

  Πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις πόλεις

  Αναφερόμενος σε νέες έρευνες για την πανδημία, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως φαίνεται ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας.

  «Η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού», είπε ο καθηγητής, και εξήγησε πως η εφαρμογή των μέτρων είναι πιο δραστική σε ένα χωριό, σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων.

  Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί περισσότερη επιμονή και υπομονή, όπως είπε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία στα μεγάλα αστικά κέντρα.

  Χαρδαλιάς: «Πάνω από 5.500 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα»

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε για ακόμα μια φορά πως «η διασφάλιση τη δημόσιας υγείας είναι η προτεραιότητά μας. Για να το πετύχουμε, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Ο χάρτης για τον κορωνοϊό που τέθηκε σε λειτουργία από τη Δευτέρα θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες». Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού υπενθύμισε ξανά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει από χθες στα μέτρα για τον κορωνοϊό σε όλη την Ελλάδα, στάθηκε σε κάποια στοιχεία που έχουν καταγραφεί.

  Στη χώρα, όπως είπε ο υφυπουργός, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 5.582 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, ενώ από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα πάνω από 14.000 άνθρωποι ανάρρωσαν κατ’ οίκον και 2.418 έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο. 1.738 κρούσματα έχουν βρεθεί στις πύλες εισόδου της χώρας. Συνεχίζονται επίσης οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων για τον κορωνοϊό, έχουν καταγραφεί 14.597 παραβάσεις και το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί από τα πρόστιμα είναι 6.950.930 ευρώ.

  Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε αναφορικά με τα σχολεία: «Καμία παράβαση στα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν έχει καταγραφεί στα σχολεία. Μέχρι στιγμής, η λειτουργία 29 σχολικών μονάδων έχει ανασταλεί. Δεν προκύπτει τάση μετάδοσης στη μαθητική κοινότητα. Τα σχολεία αποτελούν ασφαλές περιβάλλον, όπου τα μέτρα τηρούνται κατά γράμμα», είπε.

  Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό

  Σήμερα ανακοινώνουμε 408 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.060, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

  3.367 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.364 (40.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. 25 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

  Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 462 θανάτους συνολικά στη χώρα. 177 (38.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ