Παρασκευή 19.04.2024
More

    Χωρίς στήριξη έχει μείνει η ιχθυοκαλλιέργεια

    Δεν έχει χορηγηθεί καμία κρατική ενίσχυση

    Την έντονη αντίδραση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας σε πανελλαδικό επίπεδο έχει προκαλέσει η, ανύπαρκτη μέχρι στιγμής, στήριξη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών που έχει προκαλέσει η πανδημία.

    Ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδος της ελληνικής οικονομίας, με σαφή και κύριο εξαγωγικό προσανατολισμό, βίωσε το 2020 μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του, με την πτώση των πωλήσεων και του τζίρου να ξεπερνά το 20% κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, η πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις στην ιχθυοκαλλιέργεια στην Ήπειρο, είναι ακόμη χειρότερη καθώς το 95% της εγχώριας παραγόμενης ποσότητας ιχθύων (λαβράκι – τσιπούρα) παράγεται στη Θεσπρωτία και κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού και κατά κύριο λόγο στην Ιταλία.

    Από τον Φεβρουάριο όμως μέχρι και το τέλος του έτους, η ζήτηση μειώθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα, προκαλώντας αλυσιδωτές ζημίες σε οικονομικό επίπεδο στις επιχειρήσεις. Η ελληνική Πολιτεία δεσμεύτηκε μέσω του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Απρίλιο του 2020 για την ενεργοποίηση των διατάξεων της νομοθεσίας της Ε.Ε και για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με τον κανόνα de minimis.

    Όμως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών Σταύρος Τόκας που συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, παρότι έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και παρότι ο κλάδος βιώνει το νέο κύμα της πανδημίας με κλειστές τις επιχειρήσεις HORECA σε διεθνές επίπεδο, καμία κρατική ενίσχυση δεν έχει δοθεί, ενώ άγνωστη παραμένει και η τύχη της προκήρυξης για τη χορήγηση των ενωσιακών ενισχύσεων.

    «Η πανδημία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις και προβλήματα σε έναν έντονα εξωστρεφή κλάδο του πρωτογενούς τομέα, με ραγδαία μείωση των πωλήσεων ιδιαίτερα την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου του 2020. Εκτός από τη μείωση των εσόδων προκάλεσε τεράστιο κόστος για τη διατήρηση των μη πωλούμενων ιχθύων στις πλωτές εγκαταστάσεις αλλά και την ανάγκη για πρόσθετες εγκαταστάσεις», ανέφερε ο κ. Τόκας.

    Ακόμη περιμένουν…

    Μία δεύτερη πτυχή των προβλημάτων του κλάδου ανέδειξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου, καθώς το επόμενο διάστημα λήγει και η δεύτερη διετής παράταση που δόθηκε για την υπογραφή του Π.Δ που θα ορίζει τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών. Μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί και δεν έχει χωροθετηθεί καμία τέτοια Περιοχή στη χώρα, κάτι που αφαιρεί αφενός τη δυνατότητα στις υφιστάμενες επιχειρήσεις να επεκταθούν και αφετέρου να υποβληθούν προς έγκριση άδειες ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

    «Η Ελλάδα έχει μία ανάπτυξη 3-4% ετησίως στην ιχθυοκαλλιέργεια, ενώ η Τουρκία που είναι ένας μεγάλος ανταγωνιστής έχει τριπλασιάσει την παραγωγή της, αφού εκεί εφαρμόζεται η νομοθεσία που ζητάμε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον κλάδο, κυρίως για νέες επιχειρήσεις και ειδικά στη δική μας περιοχή, που εξάγει το 95% της ποσότητας που καταναλώνει η Ευρώπη σε τσιπούρα και λαβράκι. Αν δε δράσουμε άμεσα, η ζήτηση αυτή θα καλυφθεί από τρίτες χώρες», ανέφερε ο κ. Χεκίμογλου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ