Παρασκευή 30.07.2021
More

  Δερμιτζάκης: Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα

  «Εάν δεν πέσει το επιδημιολογικό φορτίο, δεν έχει νόημα να μιλάμε για άνοιγμα τουρισμού»

  «Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο» παραδέχεται ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, σχολιάζοντας την άρση των μέτρων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

  «Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος. Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί» εξήγησε μιλώντας στο Mega.

  «Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

  Σε ιδανικές συνθήκες, τόνισε ότι «θα ήταν καλύτερα να καθόμασταν όλοι μέσα. Αλλά αυτό δε δουλεύει πια.»

  Επισήμανε ακόμα ότι «Ψάχνουμε εναλλακτικό μοντέλο που θα επιτρέπει το άνοιγμα. Αν μέρος της εστίασης ήταν ανοιχτό, και δινόταν η δυνατότητα στον κόσμο να βγει έξω οργανωμένα και με την ευθύνη του μαγαζάτορα, θα μοιραζόταν και ο έλεγχος».

  Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο εξήγησε πως τα καταστήματα άνοιξαν για να μειώσουμε τα κρούσματα, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία να κλείσει κάποιος το λιανεμπόριο σε πόλεις που είναι πιο επιβαρυμένες.

  «Λέμε από τη μία ανοίγουμε για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου, και από την άλλη συνδέουμε το άνοιγμα με το επιδημιολογικό φορτίο. Άρα ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουμε για να πετύχουμε κάτι διαφορετικό. Δεν ανοίγουμε γιατί μπορούμε να ανοίξουμε. Πρέπει να εστιάσουμε στο πραγματικό όφελος. Δεν είναι προτεραιότητα το λιανικό εμπόριο, ή οι εκκλησίες. Προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος στα πάρκα, σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε ο καθηγητής.

  «Εάν ήταν χειμώνας θα ήμουν εναντίον του ανοίγματος. Το καλοκαίρι, επειδή βελτιώνεται η θερμοκρασία και έχει ηλιοφάνεια, βγαίνοντας έξω προσθέτουμε αυτά ως όπλα στην παρεμπόδιση της μετάδοσης», πρόσθεσε.

  Παραδέχτηκε δε ότι «έχουμε μπερδέψει τον κόσμο. Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας».

  Διευκρίνισε δε, ότι ακόμα και η διενέργεια των rapid test, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, όπου δημιουργείται συνωστισμός, δίνουν λάθος μήνυμα.

  Συμφώνησε ωστόσο, με την διεξαγωγή των self test, τονίζοντας ότι είναι ένα ακόμα όπλο και ότι έστω και τα μισά να γίνουν σωστά είναι κέρδος  αλλά εξήγησε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να γίνονται πιο αξιόπιστα τεστ.

  «Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιστεύω ότι έχει κοστίσει. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε όλη την πολιτική των τεστ. Τα τεστ σε πλατείες δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα», ανέφερε σχετικά.

  Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού επισήμανε ότι για να μπορέσει να ανοίξει θα πρέπει να έχουν πέσει πολύ τα κρούσματα και η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδα να είναι πολύ καλή.

  «Εάν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δεν έχει νόημα να μιλάμε για ημερομηνίες ανοίγματος» είπε επισημαίνοντας την σημασία όχι τόσο σε απόλυτους αριθμούς αλλά στην πορεία των κρουσμάτων.

  «Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%. Επομένως σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ένας εμβολιασμένος έχει την πιθανότητα να μεταδώσει, και μια μικρή πιθανότητα να νοσήσει. Ακόμα και ο εμβολιασμένος δε θα έρθει σε μια χώρα με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο» δήλωσε μεταξύ άλλων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ