Δευτέρα 26.10.2020
More

  Δίμηνη φιλοξενία για πρόσφυγες από τα νησιά

  Το πρόβλημα που δημιουργείται λόγω της συγκέντρωσης άστεγων προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας αποφάσισε έπειτα από μήνες να αντιμετωπίσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στεγάζοντας για μικρό χρονικό διάστημα, προσωρινά, όσους φθάνουν από τα νησιά.

  Ο συνωστισμός άστεγων αλλοδαπών στην πλατεία Βικτωρίας προέκυψε τον Ιούνιο, όταν το υπουργείο αποφάσισε να μεταφέρει τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες από τα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) των νησιών χωρίς μέριμνα για τη σίτιση και τη στέγασή τους το πρώτο χρονικό διάστημα.

  Εκτοτε, πολλοί πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα καθώς και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα –αφού παρέμεναν για πολλές ημέρες ή και εβδομάδες στην πλατεία–, ωστόσο η δυναμικότητα των κέντρων έχει πλέον φθάσει στο ανώτατο όριο. Η ανάγκη εξεύρεσης λύσης αναδείχθηκε πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς μετά την καταστροφή της Μόριας αναμένεται ότι πάνω από 2.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα το επόμενο χρονικό διάστημα.

  Χρηματοδότηση από Ε.Ε.

  Με βάση το νέο πρόγραμμα που θα θέσει σε πιλοτική εφαρμογή το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσοι πρόσφυγες φθάνουν από τα νησιά θα φιλοξενούνται για ένα δίμηνο έως ότου πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες εγγραφής τους στο πρόγραμμα HELIOS –το μόνο πρόγραμμα για την ένταξη προσφύγων που υφίσταται–, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται επιδότηση ενοικίου.

  Την ίδια στιγμή, μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ότι στο τέλος του επόμενου μήνα σχεδιάζει να κλείσει τη δομή φιλοξενίας ευάλωτων αιτούντων άσυλο που λειτουργεί στις πρώην κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο και στεγάζει περίπου 100 ωφελουμένους. Στις πρώην κατασκηνώσεις διαμένουν 80 ωφελούμενοι ενήλικοι και 21 ασυνόδευτα ανήλικα, κορίτσια ηλικίας έως 17 ετών, κάποια από τα οποία έχουν επίσης παιδιά, και αγόρια έως 12 ετών.

  Η δομή ασυνόδευτων δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Unicef τον Απρίλιο, ενώ, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της οργάνωσης Lesvos Solidarity, που τώρα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία όλης της δομής, δεν έχουν λάβει άλλη χρηματοδότηση, ευρωπαϊκή ή εθνική, εκτός από τη βοήθεια που προσφέρουν ιδιώτες. «Αντίθετα», όπως επισημαίνουν, «το κράτος έχει απευθυνθεί πολλές φορές σε εμάς όποτε προέκυπτε κάποιο πρόβλημα από το 2015 και μετά».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Με βροχές η 28η Οκτωβρίου- Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

  Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  

  Στα Γιάννενα η υφυπουργός Υγείας, Ζ. Ράπτη

  Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωννίνων, θα πραγματοποιήσει αύριο η Υφυπουργός Υγείας σε θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη

  Κατέληξε 84χρονος από κορωνοϊό

  Ένας 84χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και προσκομίσθηκε μετά από επιπλοκές της νόσου, καθώς βρισκόταν σε κατ'οίκον απομόνωση

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.