Σάββατο 03.06.2023
More

  Έκπτωση φόρου 30% για τα μειωμένα ενοίκια λόγω κορωνοϊού

  Κατά 9% μικρότερη από την αρχικά αναμενομένη, στο 30%,  θα είναι τελικά η έκπτωση φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, λόγω πανδημίας κορωνοϊού.  

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, η τελική διάταξη που τέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει για όσους έχασαν τουλάχιστον το 40% των μηνιαίων μισθωμάτων κατ’εντολήν του Κράτους, έκπτωση φόρου ίση με το 20% του 60% το οποίο τελικώς εισέπραξαν.

  Για παράδειγμα, για ενοίκιο 1000 ευρώ από το οποίο ο ιδιοκτήτης εισέπραξε το 60% ή 600 ευρώ, το δημόσιο θα του δώσει έκπτωση 20% ή 120 ευρώ. Συνεπώς για τα 400 ευρὠ που έχασε, θα λάβει μέσω της φορολογίας τα 120 ευρώ, δηλαδή το 30% ή 13,3 ευρώ λιγότερα από όσα αναμένονταν.

  Με βάση τη διάταξη το δημόσιο θα του παράσχει έκπτωση φόρου 120 ευρώ ή 20% σε φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τις 31 Ιουλίου 2020 και μετά. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με ποσά ή δόσεις του φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.α ενώ η ακριβής διαδικασία θα καθοριστεί με σχετική υπουργική απόφαση.

  Επιπλέον, για το ποσό του ενοικίου που δεν εισέπραξαν φέτος, οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.

  Η ίδια τροπολογία προβλέπει αναστολή πληρωμής ή η έκπτωση φόρου 25% για την εμπρόθεσμη εξόφληση οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Επίσης, παρατείνεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου η πληρωμή των φόρων Μαΐου και έως το τέλος Οκτωβρίου των φόρων Ιουνίου για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι συνεχίζουν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

  Όσον αφορά τους δικαιούχους έκπτωσης ενοικίου, η τροπολογία ορίζει επέκταση της μείωσης του ενοικίου για επαγγελματικές μισθώσεις και στα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων ή των παιδιών τους που φοιτούν μακριά από την εστία τους μέχρι και τον Ιούνιο.

   

   

   

   

  Με πληροφορίες από protothema.gr/naftemporiki.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ