ΕΜΥ: Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Σε Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο που είχε εκδώσει τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς προβλέπεται επιδείνωση του καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Για σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, και αύριο, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, με πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ στο βόρειο και σταδιακά στο κεντρικό Αιγαίο προβλέπονται ιδιαίτερα ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν την Τρίτη

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα στις εξής περιοχές:

  • Ιόνιο, δυτική Στερεά και Πελοπόννησος: Πρόσκαιρα στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος, καθώς και στη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, έως τις βραδινές ώρες. Ισχύει πορτοκαλί προειδοποίηση.
  • Χαλκιδική: Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι, με πορτοκαλί προειδοποίηση.
  • Σποράδες και ανατολική Θεσσαλία: Από το απόγευμα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην περιοχή της Μαγνησίας. Η προειδοποίηση είναι πορτοκαλί, με την ΕΜΥ να επισημαίνει ότι τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια.
  • Εύβοια: Από το απόγευμα τίθεται σε ισχύ κόκκινη προειδοποίηση, καθώς αναμένονται φαινόμενα μεγάλης έντασης και διάρκειας.
  • Βορειοανατολική Πελοπόννησος, ανατολική Στερεά και Αττική: Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από αργά το απόγευμα, με πορτοκαλί προειδοποίηση.
  • Κυκλάδες: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από αργά το απόγευμα, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα των νησιών. Ισχύει πορτοκαλί προειδοποίηση.
  • Κρήτη: Από τις βραδινές ώρες, κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου, με πορτοκαλί προειδοποίηση.
  • Δωδεκάνησα: Τα έντονα φαινόμενα αναμένονται από αργά τη νύχτα, επίσης με πορτοκαλί προειδοποίηση.

Η πρόγνωση για την Τετάρτη

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν σε αρκετές περιοχές, με διαφορετική διάρκεια ανά περιοχή:

  • Εύβοια: Η κόκκινη προειδοποίηση θα παραμείνει σε ισχύ έως αργά το απόγευμα.
  • Βορειοανατολική Πελοπόννησος, ανατολική Στερεά και Αττική: Τα φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν τις πρώτες ώρες της ημέρας, με πορτοκαλί προειδοποίηση.
  • Κυκλάδες: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα, έως τις πρώτες ώρες της ημέρας.
  • Χαλκιδική: Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως τις πρωινές ώρες.
  • Σποράδες και ανατολική Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες έως το απόγευμα.
  • Δωδεκάνησα: Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έως το απόγευμα.
  • Κρήτη: Κυρίως στις περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου, οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν έως αργά τη νύχτα.

Για τις παραπάνω περιοχές ισχύει πορτοκαλί προειδοποίηση, με εξαίρεση την Εύβοια, για την οποία προβλέπεται κόκκινη προειδοποίηση.

Άνεμοι έως και 10 μποφόρ στο Αιγαίο

Παράλληλα, ιδιαίτερα ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν αρχικά στο βόρειο Αιγαίο και σταδιακά στο κεντρικό Αιγαίο. Η έντασή τους θα φτάνει τα 8 με 9 μποφόρ και πρόσκαιρα, κατά τόπους, ακόμη και τα 10 μποφόρ.

Οι θυελλώδεις άνεμοι αναμένεται να εκδηλωθούν από το βράδυ της Τρίτης και να διατηρηθούν έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης.

Η ΕΜΥ αναφέρει ότι το έκτακτο δελτίο θα ανανεωθεί σε 12 ώρες. Για την εξέλιξη των φαινομένων, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜΥ και τις προειδοποιήσεις του Meteoalarm για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΔΕΗ Banner

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ