Τρίτη 24.05.2022
More

  Εν μέσω αντιπαράθεσης ο εορτασμός του Πολυτεχνείου

  Η απαγόρευση των συναθροίσεων προκάλεσε σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

  Πρωτοβουλία ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση που προκάλεσε η απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και με τηλεοπτικό του μήνυμα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις για αυτοσυγκράτηση.

  Κάλεσε μάλιστα το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και ειδικά τους πολιτικούς αρχηγούς να επισκεφθούν από κοινού το μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου και να καταθέσουν από ένα λουλούδι στη μνήμη τους, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι πάντως που δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, όπως έχει ήδη διαφανεί από τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων. «Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο. Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους. Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό», είπε, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα. Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο. Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας. Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

  Ψήφισμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  «Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25, καθώς και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), οι οποίοι της επέδωσαν ψήφισμα με αντικείμενο την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.

  Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

  Στα Γιάννενα

  Η κατάσταση αναφορικά με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, δεν είναι και πολύ διαφορετική και στην πόλη των Ιωαννίνων, με φορείς και οργανώσεις, να απευθύνουν προσκλήσεις συμμετοχής στην κατάθεση στεφάνων την οποία προσδιορίζουν για τις 5 το απόγευμα, με την τήρηση των μέτρων πρόληψης, αλλά να υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κάνουν λόγο για πορεία που θα ακολουθήσει, όπως συμβαίνει πάντα.

  Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει, ότι τα μέλη του θα τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων με καταθέσεις στεφάνων κατά μόνας, το ίδιο έχει ανακοινώσει πως θα πράξει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ με αφορμή την επέτειο ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ ανέφερε, ότι οι διαφορετικές και κρίσιμες υγειονομικές συνθήκες επιβάλλουν μία διαφορετική προσέγγιση των επετειακών εκδηλώσεων.

  «Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος μας υποχρεώνουν να τιμήσουμε με διαφορετικό τρόπο την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το γεγονός αυτό δεν μειώνει τις διαχρονικές αξίες της. Αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η παιδεία. Τιμούμε λοιπόν εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γράφοντας την αρχή του τέλους της επταετούς δικτατορίας και των δεινών για την πατρίδα μας. Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια γιορτή μνήμης. Αποτελεί ένα μήνυμα που μένει ζωντανό. Μήνυμα ελπίδας, ευθύνης και αγώνα. Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε την αρχή για να αλλάξει η Ελλάδα. Άνοιξε το δρόμο για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Άνοιξε το δρόμο σε νέες ιδέες και νέες διεκδικήσεις. Κι αυτό θα συμβολίζει πάντα. Τον αγώνα για περισσότερη δημοκρατία, για καλύτερη παιδεία, για ευημερία κι ανάπτυξη. Θα θυμίζει πως μετά το σκοτάδι έρχεται πάντα το φως».

  Η Συντονιστική των Δικηγορικών Συλλόγων

  Την επαρκή αιτιολόγηση της απόφασης που έλαβε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων ζητά η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνήλθε εκτάκτως για το ζήτημα που έχει διαμορφωθεί. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μ. Νάκα, οι όποιοι περιορισμοί του δικαιώματος σε δημόσια συνάθροιση, δε θα πρέπει να φτάνουν στο σημείο προσβολής και κατάργησης του πυρήνα του.

  Έτσι, τόνισε, ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής, που είναι η μόνη που μπορεί να δικαιολογήσει την σωρευτική έκταση του τόσο δραστικού περιορισμού του συνταγματικού δικαιώματος σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση.

  «Σε διαφορετική περίπτωση, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του ως προς την έκταση του χρονικού διαστήματος της απαγόρευσης (επί 4ήμερο περίπου), την τοπική έκταση ισχύος της (σε όλη την Επικράτεια) και τον αριθμό των προσώπων (4 και άνω), που απαγορεύεται να συμμετέχουν σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ώστε να μην τίθενται ζητήματα αναλογικότητας», αναφέρεται σχετικά στην απόφαση της Συντονιστικής. Παράλληλα δε, η Επιτροπή κράτησε σαφείς αποστάσεις από την προσέγγιση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που κατήγγειλε ως αντισυνταγματική την εν λόγω απόφαση.

  «Μας προβληματίζει η θέση συνδικαλιστικών φορέων λειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι τοποθετούνται διαφορετικά όταν η προάσπιση της δημόσιας υγείας αφορά στο μείζονος σημασίας δικαίωμα του πολίτη στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και διαφορετικά όταν αφορά στο δικαίωμα σε δημόσια συνάθροιση και ταυτόχρονα με τη θέση τους αυτή δύνανται να επηρεάσουν την κρίση δικαστών- μελών τους που θα κληθούν να εκδικάσουν σχετικές υποθέσεις», σημείωσε η κα Νάκα.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ