Σάββατο 16.01.2021
More

  Ένα κέντρο πολιτισμού γεννιέται στην πόλη

  Το αρχοντικό Τζαβέλλα μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτιστικός πόλος

  Σε κέντρο πολιτισμού μπορεί να μετατραπεί ένα από τα ιστορικότερα και καλύτερα διατηρημένα κτήρια των Ιωαννίνων, το αρχοντικό της Ισμήνης Τζαβέλλα, το οποίο κληροδοτήθηκε στον δήμο Ιωαννιτών.

  Μετά από μία σχεδόν εξαετία από την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και παρά την ανάγκη που είχε δημιουργηθεί για την αξιοποίησή του, εντούτοις αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα στην πορεία των ετών να προκληθούν νέες φθορές το κτήριο, λόγω της εισροής υδάτων και να χρειαστούν νέες εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με αποτέλεσμα να ικανοποιηθεί το αίτημα του Ιστορικού Αρχείου του δήμου Ιωαννιτών για τη μεταστέγασή του.

  Η κλασική αστική κατοικία των Ιωαννίνων του 19ου αιώνα αποτελεί ένα έργο τέχνης και η ανακατασκευή και η παράδοσή του σε λειτουργία εξυπηρετεί περισσότερους από ένας στόχους, όπως είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν χθες, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φ. Βάββας, ο Γεν. Γραμματέας του δήμου Β. Ζωγράφος και η υπηρεσία Κληροδοτημάτων μαζί με τους εργαζόμενους στο Ιστορικό Αρχείο του δήμου. Από τον Οκτώβριο του 2019, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση της στέγης και του εσωτερικού του αρχοντικού ώστε να επανέλθει στην αρχική του μορφή. Ολοκληρώθηκαν επίσης όλες οι εργασίες συντήρησης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτίσματος.

  Το τμήμα Κληροδοτημάτων του δήμου υπέβαλλε ήδη αίτημα στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων και ήδη δόθηκε η έγκριση για την πλήρη αποκατάσταση και της πρόσοψης της κατοικίας.

  Εδώ και δύο μήνες περίπου έχει μεταφερθεί στο κτήριο το Ιστορικό Αρχείο του δήμου. Παράλληλα γίνεται συντήρηση των εκθεμάτων – κειμηλίων τα οποία θα παρουσιαστούν σε μόνιμη έκθεση που θα λειτουργήσει στο κτίριο.Το ισόγειο του κτηρίου θα αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος, καθώς και για την στέγαση του φωτογραφικού του αρχείου.

  Η αυλή της κατοικίας προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί για μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

  Στη διάθεση των πολιτών το Αρχείο

  Η υπεύθυνη του Αρχείου του δήμου Μαρία Παππά σημείωσε ότι η μεταστέγαση ήταν αίτημα πολλών ετών καθώς υπήρξαν προβλήματα τόσο με τους χώρους στο προηγούμενο κτίριο όσο και με τις συνθήκες φύλαξης του υλικού. «Το Ιστορικό Αρχείο του δήμου Ιωαννιτών είναι ένα από τα λίγα στο είδος του καθώς συγκεντρώνει την έγγραφη παραγωγή του δήμου από το 1913, οπτικοακουστικό υλικό από τις πολιτιστικές δραστηριότητες, ιδιωτικό αρχείο και συλλογές βιβλίων από τον 19ο αιώνα ενώ διαθέτει μια πλήρως ενημερωμένη βάση δεδομένων με τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1913 έως τα τέλη του 20ου αιώνα» σημείωσε η κ. Παππά.

  Οπτικοακουστικό αρχείο

  Με την μετεγκατάσταση στο Αρχοντικό της Ισμήνης Τζαβέλλα δημιουργούνται οι συνθήκες για να λειτουργήσει το Μουσείο Αστικής Κατοικίας με τα κειμήλια της οικογένειας. Ο νέος χώρος θα είναι ανοιχτός για το κοινό – όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν – ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης διάφορων δράσεων και δρώμενων.

  Ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου για θέματα πολιτισμού Χρήστος Παπαδόπουλος έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η συλλογή και η ψηφιοποίηση υλικού που αναφέρεται στην διαδρομή της πόλης στον χρόνο, όπως φιλμ και φωτογραφίες, ένα υλικό που θα παραμείνει στο Αρχείο του δήμου.

  Ο κ. Ελισάφ απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρώην δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο καθώς επί δημαρχίας του έγινε το μεγάλο έργο αποκατάστασης του κτιρίου, τις υπηρεσίες κληροδοτημάτων και ιστορικού αρχείου και την κ. Νέλλη Τζιμογιάννη που προσέφερε εθελοντικά.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα – Μέτρα και περιορισμοί

  Αναλυτικά τα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα παρουσίασαν οι Ν. Χαρδαλιάς και Αδ. Γεωργιάδης

  Πέντε νέα κρούσματα στα Ιωάννινα

  Οι τελευταίες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας

  «Ναι» λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

  Τι ανοίγει από Δευτέρα, με click away, click in shop και SMS στο 13033

  Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία ο Δήμος Ιωαννιτών

  Προετοιμασία για την κακοκαιρία- Διανομή αλατιού

  Στα 500 ευρώ το πρόστιμο παράλληλα με το άνοιγμα της αγοράς

  Ο πρωθυπουργός προανήγγειλλε αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.