Τετάρτη 24.04.2024
More

    Ένας «χάρτης» για τη λήψη τοπικών μέτρων

    Ένα πλαίσιο – μηχανισμό για τη λήψη και εφαρμογή τοπικών μέτρων που θα βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες και θα ισχύει ανά Περιφερειακή Ενότητα, προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

    Όπως εξηγεί, θα ενεργοποιηθεί προσεχώς, μέσω της ιστοσελίδας covid19.gov.gr, χάρτης υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας από τον Covid-19, ο οποίος θα περιέχει τέσσερα επίπεδα: 1) ετοιμότητας, 2) επιτήρησης, 3) αυξημένης επιτήρησης, 4) αυξημένου κινδύνου.
    Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Ο χάρτης αυτός θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες ή και συχνότερα, αν αυτό επιβάλλεται από τους ισχύοντες επιδημιολογικούς δείκτες.

    Ο υφυπουργός επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων, παρά την κόπωση του πληθυσμού, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να υποκύψουμε στην κούραση, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».
    Όπως επισήμανε, πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού. Μπορεί η εικόνα της Ελλάδας να παραμένει καλύτερη από άλλες χώρες, ωστόσο «αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί» είπε.

    Ο δύσκολος χειμώνας

    «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» ανέφερε ο Γ.Μαγιορκίνης, στην ενημέρωση σημειώνοντας ότι «με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μετάδοσης», κάτι το οποίο όπως είπε, βλέπουμε σήμερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η θερμοκρασία είναι ως και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από ό,τι στη χώρα μας, γεγονός που ευνοεί και τις συνθήκες συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους.

    Η πτώση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι συνδέεται με αύξηση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, πρόσθεσε και ζήτησε την προσήλωση όλων στα μέτρα γιατί όπως είπε κάτι παρόμοιο αναμένουμε να συμβεί και στη χώρα μας όσο ο καιρός θα χαλάει και η θερμοκρασία θα πέφτει. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων αφορά πλέον σταθερά την Αττική προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

    Μάλιστα τόνισε, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση, σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες από 200 έως 400 κρούσματα ημερησίως.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ