Σάββατο 25.05.2024
More

  Eρχονται νέες αυξήσεις σε φάρμακα έως 5 ευρώ

  Θα λάβουν μικρές αυξήσεις ώστε να μην εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων.

  Πρόκειται για φάρμακα που κοστίζουν έως 5 ευρώ και τα οποία θα λάβουν μικρές αυξήσεις ώστε να μην εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων.

  Το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη είναι ότι με τις αυξήσεις θα καταπολεμηθούν οι ελλείψεις που καταγράφονται στα συγκεκριμένα φτηνά φάρμακα, αφού πολλές εταιρίες τα αποσύρουν καθώς η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

  Ήδη ο ΕΟΦ έχει κάνει τη σχετική προετοιμασία ώστε να δοθούν οι αυξήσεις σε φάρμακα οι εταιρείες των οποίων έχουν αιτηθεί την ανατιμολόγηση τους, ενώ έχουν γίνει και οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τις φαρμακευτικές.

  Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανούν οι αυξήσεις οι οποίες ωστόσο δεν θα είναι μεγάλες, καθώς η αλλαγή αφορά σε φάρμακα τα οποία κοστίζουν έως 5 ευρώ.

  Το σχέδιο που θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας

  Με βάση πάντως τον προσωρινό Πρόεδρο του ΕΟΦ Ευάγγελο Μανωλόπουλο  όταν καταγράφονται ελλείψεις σε τέτοιου είδους φθηνά σκευάσματα τα οποία αποσύρονται, ο Οργανισμός αναγκάζεται να τα προμηθεύεται με εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερες τιμές.

  Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει τρία βασικά κριτήρια για τα φάρμακα η τιμή των οποίων θα μπορεί να αυξηθεί.

  Ειδικότερα:

  • Θα πρέπει να πρόκειται για παλιά μοναδικά φάρμακα με χαμηλές τιμές, ιδίως εάν κοστίζουν έως 5 ευρώ ή η τιμή τους έχει μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων.
  • Θα πρέπει να κατέχουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό ασθενών
  • Να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απόσυρσής τους από την αγορά εξαιτίας των χαμηλών τιμών

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ