Κυριακή 03.07.2022
More

  Γαλλία -Τέλος στη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς – Από τις 16 Μαΐου

  Η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την προσεχή Δευτέρα, 16 Μαΐου, στη Γαλλία.

  Στην ανακοίνωση της άρσης του μέτρου αυτού προχώρησε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, καταργώντας έτσι έναν από τους τελευταίους περιορισμούς κατά της Covid-19 που ισχύουν στη χώρα.

  «Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο υπουργός Ολιβιέ Βεράν εξερχόμενος από το υπουργικό συμβούλιο. Το μέτρο αφορά τους επιβάτες στο μετρό, το λεωφορείο, το τραίνο, το αεροπλάνο και τα ταξί, διευκρίνισε το γραφείο του υπουργού Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

  «Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται αλλά δεν είναι πλέον υποχρεωτική», δήλωσε ο Βεράν, εκτιμώντας ότι ο περιορισμός αυτός δεν είναι «πλέον κατάλληλος», καθώς το υφιστάμενο κύμα του κορωνοϊού μειώνεται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα.

  Οι μολύνσεις και οι νοσηλείες στο νοσοκομείο καταγράφουν αυτήν την περίοδο ισχυρή πτώση, παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιδημία πιθανόν δεν έχει τελειώσει, κυρίως απέναντι στην απειλή μιας νέας παραλλαγής.

  Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επί του παρόντος, η ανακοίνωση της κυβέρνησης σηματοδοτεί την άρση του τελευταίου μεγάλου περιορισμού που αποφάσισαν οι Αρχές απέναντι στην πανδημία της Covid-19 που άρχισε να πλήττει τη Γαλλία, όπως τους ευρωπαίους γείτονές της, πριν από δύο και πλέον χρόνια.

  Στις αρχές του 2022, η κυβέρνηση είχε συγκεκριμένα θέσει τέλος στην υποχρέωση επίδειξης του εμβολιαστικού πάσου (που πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του εμβολιάστηκε κατά της Covid) ώστε αυτός να έχει πρόσβαση σε πολλά μέρη, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι.

  Μετά το τέλος της χρήσης μάσκας στις μεταφορές, κάποιοι περιορισμοί θα συνεχίσουν ωστόσο να διατηρούνται. Ένα υγειονομικό πάσο -που είναι διαφορετικό από το εμβολιαστικό πάσο, καθώς λειτουργεί επίσης σε περίπτωση πρόσφατου αρνητικού τεστ -θα συνεχίσει να ζητείται για την πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες, και μια απομόνωση για τουλάχιστον μια εβδομάδα θα συνεχίσει να επιβάλλεται έπειτα από ένα θετικό τεστ.

  Στο επίπεδο των νοσοκομείων, οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές, που δεν μπορούν σήμερα να ασκήσουν τη δραστηριότητα τους, δεν θα επανενταχθούν αμέσως, αλλά η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα.

  «Θα οδηγούμαστε να επανεξεταζόμαστε τακτικά», δήλωσε ακόμη ο Βεράν, κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του να ζητήσει προσεχώς τη γνωμοδότηση της ανώτατης υγειονομικής αρχής (HAS).

  Τέλος, ο υπουργός έκανε λόγο για τη δυνατότητα μιας νέας εκστρατείας επαναληπτικού εμβολιασμού το φθινόπωρο αλλά επιφυλάχτηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εμφάνιση νέων παραλλαγών και του περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνου ή ανθεκτικού στα υπάρχοντα εμβόλια.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ