Παρασκευή 19.08.2022
More

  Γκάγκα: Ξεκινά εβδομαδιαία ενημέρωση για την “ευλογιά των πιθήκων”

  Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε πως από αύριο και κάθε Πέμπτη θα γίνεται εβδομαδιαία ενημέρωση για την ευλογιά των πιθήκων

  Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε πως από αύριο και κάθε Πέμπτη θα γίνεται εβδομαδιαία ενημέρωση για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ασθένεια.

  Ξεκινά από άυριο, Πέμπτη εβδομαδιαία ενημέρωση για την ευλογιά των πιθήκων, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

  Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

  “Το Σάββατο 11/06 πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

  Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

  Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση. Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη”, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

  Τι δήλωσε η Μίνα Γκάγκα

  Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε αρχικά στην έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται σε πολλές χώρες, τονίζοντας πως “παρακολουθούμε την κατάσταση και αν χρειαστεί θα λάβουμε μέτρα”.

  Στην συνέχεια, σχολιάζοντας την ευλογιά των πιθήκων δήλωσε πως “από αύριο θα υπάρχει και εβδομαδιαία ενημέρωση και αυτό αποφασίστηκε γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ασθένεια αυτή”.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ