Σάββατο 13.08.2022
More

  Ασυνήθιστα πρόωρο κύμα καύσωνα στη δυτική Ευρώπη

  Στη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι θερμοκρασίες θα φτάσουν και σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου

  Το πρώτο -και αρκετά επικίνδυνο- φετινό κύμα καύσωνα αντιμετωπίζει η δυτική Ευρώπη, νωρίτερα από το συνηθισμένο και με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

  Ενα υψηλό βαρομετρικό παγιδεύει την θερμότητα πάνω από την Ευρώπη, φέροντας υψηλές θερμοκρασίες από τη Ρώμη ως το Λονδίνο για όλη την εβδομάδα που διανύουμε.

  Για τη Γαλλία, στο Παρίσι η πρόβλεψη μιλά για 37 βαθμούς το Σάββατο. Τα κλιματιστικά είναι είδη υπό εξαφάνιση από τα καταστήματα, αναφέρει το Time.

  Στην Ισπανία, χθες Τρίτη, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ για σήμερα Τετάρτη η πρόβλεψη ήταν για τους 42 βαθμούς βαθμούς στο νότιο τμήμα της χώρας. Στην Κόρδοβα η πρόβλεψη κάνει λόγο για 43 βαθμούς.

  Σχεδόν σε όλη τη χώρα τα «σαραντάρια» είναι δεδομένα (δύο φορές μάλιστα αυτόν τον μήνα), έρχονται όμως νωρίτερα από το αναμενόμενο. Εν τω μεταξύ, οι νοτιάδες φέρνουν σκόνη από την Αφρική, κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμη πιο αποπνικτική.

  Ήδη στην Μαδρίτη η κατάσταση έχει αρχίζει να επηρεάζει τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο Ιούνιος, λέει μαγαζάτορας στο Time, είναι από τους καλούς μήνες για τη δουλειά, αλλά οι θερμοκρασίες φέτος δεν βοηθούν καθόλου. Για αυτό και επιστρατεύονται και τα κλασικά μέτρα για λίγη δροσιά: οι ανεμιστήρες και το κατάβρεγμα.

  Και η Βρετανία έχει να αντιμετωπίσει ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες. Στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου θα φτάσουν τους 33 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, προειδοποιεί η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, αλλά από το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι πιο δροσερός.

  «Σαραντάρια» αναμένονται και στην Ιταλία που προετοιμάζεται να προστατεύσει ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι. «Δεν περιμένουμε να ζητήσουν βοήθεια, τους καλούμε τακτικά να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά», εξηγεί εθελοντής.

  Εν τω μεταξύ, η θερμοκρασία ανεβάζει τη ζήτηση για ρεύμα και τα ενεργοβόρα κλιματιστικά που με τη σειρά της αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου. Ο πρόωρα θερμός καιρός απειλεί την παραγωγή σιτηρών σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μια εξέλιξη που έρχεται εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία. Και δίπλα σε αυτά, είναι η ξηρασία που επηρεάζει τις καλλιέργειες και αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα δάση.

  Όλα αυτά ενώ είμαστε στα μισά του Ιουνίου. Το καλοκαίρι προβλέπεται μακρύ, καυτό και επικίνδυνο στην Ευρώπη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ