Κυριακή 13.06.2021
More

  Kανόνες κυκλοφορίας για ηλεκτρικά πατίνια, rollers και skateboards

  Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα οχήματα μικροκινητικότητας

  Κανόνες κυκλοφορίας και πρόστιμα για ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skateboards και αυτοεξισορροπούμενα οχήματα προβλέπει νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

  Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών αφορά τα οχήματα μικροκινητικότητας και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το βράδυ της Παρασκευής, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

  Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται συνολικές ρυθμίσεις για την προώθηση της μικροκινητικότητας, όπως ο ορισμός των οχημάτων που ανήκουν στην κατηγορία των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ), η θέσπιση κανόνων για την κυκλοφορία τους, ρύθμιση θεμάτων αναφορικά με τον εξοπλισμό τους, τα απαραίτητα έγγραφα του χρήστη καθώς και τις προδιαγραφές κατασκευής τους, τη διάθεσή τους στην αγορά και τη δυνατότητα παροχής προς κοινόχρηστη χρήση τους.

  Σε ό,τι αφορά τους κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα/rollers, τροχοσανίδες/skateboards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα), ορίζονται τα εξής:

  Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί. Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα. Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).

  Ο εξοπλισμός

  Ακόμη, ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

  Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Τη νύχτα υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό.

  Οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

  Τα πρόστιμα

  Το νομοσχέδιο προβλέπει και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους οδηγούς των ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα.

  Όποιος οδηγός υπερβαίνει την ταχύτητα έως 25 χλμ/ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και σε όποιον το θέτει σε κυκλοφορία επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

  Ο οδηγός ΕΠΗΟ που υπερβαίνει την ταχύτητα 35 χλμ/ώρα και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 και 200 ευρώ, αντίστοιχα.

  Τέλος, όποιος οδηγός ΕΠΗΟ κυκλοφορεί σε οδούς όπου αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50χλμ/ώρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ