Τετάρτη 27.03.2024
More

    Καθηγητής στο John Hopkins: Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία

    Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει «σκεπάσει» τη χώρα με τα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων να σπάνε το ένα μετά το άλλο

    Γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τόσο τον κόσμο, όσο και τους ειδικούς που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αντοχές των νοσοκομείων μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

    Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, που έφερε η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, έβαλε (πάλι) και άλλα μέτρα στη ζωή μας και έβγαλε μπροστά – για ακόμη μια φορά – τον προβληματισμό: «πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας;». Στον παραπάνω ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο John Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Κυριακής (2/1).

    Τα εμβόλια, τόνισε ο καθηγητής, δουλεύουν στις μεταλλάξεις και οι μάσκες παρέχουν προστασία. Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, θεωρεί πως μέσα σε 6 με 8 μήνες, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι, ο κόσμος θα έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία, ωστόσο ο COVID θα μείνει. Τα δύο εργαλεία που θα βάλουν τέλος στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός και οι μάσκες, ώστε να μην «πνίγονται» τα νοσοκομεία από νοσηλείες.

    «Ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει αν έχεις αρκετά αντισώματα. Αν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο και οι μήνες περάσουν, τα αντισώματα πέφτουν κι αν κολλήσεις τον ιό μπορεί να σε καταστρέψει», είπε. Επιπλέον, υπογράμμισε πως όσοι που έχουν κάνει την τρίτη δόση ίσως να μη χρειαστεί να λάβουν τέταρτη δόση.

    Μάλιστα ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «ξεπηδήσει» μία νέα μετάλλαξη, χειρότερη από την Όμικρον.

    Τρίτη δόση και μετάλλαξη Όμικρον

    «Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και τα κρούσματα ανέβηκαν επικίνδυνα, καθώς κατά τη διάρκεια των γιορτών ο κόσμος μαζεύτηκε σε παρέες» είπε ο καθηγητής του John Hopkins, αναφερόμενος στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

    «Βλέπουμε πολλοί που έχουν κάνει το εμβόλιο και έλαβαν την booster δόση κόλλησαν και το πέρασαν μία χαρά», είπε και πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τον καθηγητή του John Hopkins, αν κάποιος που έχει κάνει την τρίτη δόση νοσήσει θα περάσει τη νόσο σαν ένα κρύωμα: «Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι σοβαρό σε κάτι πιο απλό, όπως ένα κρύωμα».

    Σημείωσε δε ότι η μετάλλαξη Όμικρον επεκτείνεται στις μικρές ηλικίες, καθώς έχουν κολλήσει πολλά παιδιά. Συνέστησε πως μπορούμε να έχουμε ζωή, αλλά με προσοχή.

    Τα φάρμακα για τον κορονοϊό δεν είναι «απλά»

    Για τα φάρμακα κατά του κορονοϊού δήλωσε πως είναι αρκετά βαριά,σημειώνοντας ότι τα καλύτερα αντισώματα τα αποκτούμε με τα εμβόλια. «Τα φάρμακα δεν είναι απλά, είναι σοβαρά και έχουν πολλές παρενέργειες, που για μένα δεν θα τα δώσω έτσι απλά σε ένα ασθενή Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι λίγες. Τα καλύτερα αντισώματα που μπορούμε να πάρουμε είναι εκείνα από τα εμβόλια», είπε.

    «Όχι» σε lockdown

    Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο John Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος – όπως είπε – είναι κατά του lockdown και υπέρ της ενημέρωσης των πολιτών. «Πιστεύω στην αρχή το lockdown χρειαζόταν, δεν ξέραμε τη βιολογία του ιού. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ήδη ξέρουμε πολλά. Δεν χρειάζεται lockdown, χρειαζόμαστε κουβέντα. Ο άνθρωπος θα σταματήσει την πανδημία», ανέφερε.

     

     

    Με πληροφορίες από MEGA

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ