Τα νερά αναμένεται να επανέλθουν στη θέση τους
Βράχια, φύκια, μεγάλες πέτρες, ακόμη και κορμούς δέντρων, άφησε πίσω της η άμπωτη που «ρούφηξε» τη θάλασσα στην Κέρκυρα στον όρμο της Γαρίτσας, το Ποντικονήσι, αλλά και το λιμάνι της Λάκκας στους Παξούς.
Το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί εδώ και μέρες στις ακτές του Ιονίου, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των περιπατητών, καθώς έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον πυθμένα της θάλασσας και ό,τι έκρυβε όλα αυτά τα χρόνια η στάθμη της.
Φωτογραφίες από την Κέρκυρα, από τις προηγούμενες ημέρες
Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς επιστήμονες «τα συγκεκριμένα φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες», ενώ εντός ημερών, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες «τα νερά αναμένεται να επανέλθουν στη φυσική τους θέση».
Ο ομότιμος καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κρεστενίτης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι «δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, περίεργο ή αφύσικο και δεν σχετίζεται με τον σεισμό. Είναι ένα φυσικό γεγονός και έχει φυσικά αίτια που το δημιούργησαν» σημειώνει. Εξηγεί, παράλληλα ότι τα φυσικά αίτιά του είναι δύο: το πρώτο είναι ότι επικρατεί σε όλη αυτή την περιοχή ένα βαρομετρικό σύστημα με πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις, που σχεδόν καλύπτει όλη τη Μεσόγειο. Το δεύτερο, όπως τονίζει, «είναι ότι την περίοδο αυτή είχαμε και ιδιαίτερα υψηλές διακυμάνσεις (σημ. της στάθμης του νερού) λόγω αστρονομικής παλίρροιας, που συμβαίνει όταν έχουμε νέο φεγγάρι ή πανσέληνο και η παλίρροια ενισχύεται».
Εκτίμησε, δε, ότι «το φαινόμενο αυτό θα υποχωρήσει μόλις αρχίσει η ατμοσφαιρική πίεση να επανέρχεται στα επίπεδα κοντά στη μέση ατμοσφαιρική πίεση που συνήθως επικρατεί στις διάφορες περιοχές» και διευκρινίζει ότι «με βάση την μετεωρολογική πρόγνωση, αυτό θα συμβεί στο τέλος της εβδομάδας οπότε οι ατμοσφαιρικές πιέσεις θα επανέλθουν σε τιμές κοντά στη μέση ατμοσφαιρική πίεση της περιοχής μας».