Σάββατο 13.07.2024
More

  Κικίλιας: Μας προβληματίζει η αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

  Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και ποιες προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση και στους ειδικούς
   
  Το «παρών» στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

  Πιο αναλυτικά δήλωσε:

  Είμαστε πιστοί στη διαφάνεια της ενημέρωσης προς τους πολίτες. Σήμερα ενημέρωσα τα κόμματα μαζί με Θεοδωρίδου και Τσιόδρα.

  Η στρατηγική μας κινείται σε δύο πυλώνες:

  -Εμβολιασμός ανάλογα με τη διαθεσιμότητα

  -Εξασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση

  Με πρωτοφανείς ρυθμούς η διαδικασία παραγωγής εμβολίων. Όμως η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις στην Ευρώπη.

  Η Φον ντερ Λάιεν είπε είπε ότι η Ευρώπη έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για την παραγωγή των εμβολίων.

  Τα κράτη μέλη οφείλουμε να εξετάσουμε τη διαπραγμάτευση από σχέση ισχύος. Να διαμορφώσει ένα πλέγμα προστασίας απέναντι στους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό για την παραγωγή των εμβολίων προήλθαν από κρατικούς προϋπολογισμούς. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τους όρους διαπραγμάτευσης.

  Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, ο μέσος όρος κρουσμάτων ήταν 547. Έχουμε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα είναι 5.024. Τα περισσότερα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία.

  Μας ανησυχούν επίσης η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική βέβαια και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα».

  Αναφερόμενος στην επίδραση του λιανεμπορορίου στην αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα, καθώς τα καταστήματα έχουν ανοίξει μόλις για οκτώ ημέρες. «Η κυβέρνηση πολύ προσεκτικά εξετάζει τα δεδομένα και βάζει πάνω απ’ όλα την υγεία των πολιτών».

  Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κ. Κικίλιας είπε το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των πολιτών που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες. Πρόσθεσε, δε, ότι θα ακολουθήσουν και οοι εκπαιδευτικοί, με άλλη ηλικιακή ομάδα.

  Μελετούμε πολύ σοβαρά στο να συνεισφέρουν και οι ιδιώτες γιατροί στον εμβολιασμό. Μελετούμε επίσης σε ότι έχει να κάνει με τα φάρμακα, τα μονοκλονικά και όσα βγαίνουν από τις εταιρείες για να αντιμετωπίσουμε την Covid-19.  Η χώρα λαμβάνει υπόψιν τις εισηγήσεις των ειδικών και όταν λαμβάνουν έγκριση, τότε η κυβέρνηση αποφασίζει.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ