Παρασκευή 04.12.2020
More

  Κοντά στα 16 έτη η μέση ηλικία των αυτοκινήτων στην Ελλάδα

  Τα 16 έτη αγγίζει ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στους ελληνικούς δρόμους

  Με τα 16 «φλερτάρει» ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων στους ελληνικούς δρόμους και ο σημαντικότερος λόγος για αυτό είναι ο μεγάλος όγκος των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων.

  Πριν από μία δεκαετία, ο μέρος όρος στην Ελλάδα ήταν κοντά στα 11,5 έτη, ενώ πλέον αγγίζει τα 16 έτη. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μέσους όρους ηλικίας αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Στο Λουξεμβούργο, ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι τα 6,2 έτη, στο Βέλγιο τα 7,7 έτη και στην Αγγλία τα 8,5 έτη.

  Την τελευταία επταετία ήταν ραγδαία η αύξηση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων. Το 2013 είχαν γίνει 6.280 εισαγωγές ενώ πέρυσι αυτές εκτοξεύτηκαν σε 71.095, ενώ η φετινή τάση προμήνυε νέο ρεκόρ, αν δεν ανέκοπτε τις εισαγωγές η πανδημία του κορωνοϊού.

  Τα αυτοκίνητα που εισάγονται

  Ο μέσος όρος ηλικίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που εισάγονται κινείται πλέον στα 10,6 έτη, ενώ μόλις το 5,6% έχει σύγχρονη τεχνολογία Euro 6, που θεωρείται αποδεκτή για τα περιβαλλοντολογικά δεδομένα.

  Τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν εισαγωγές χωρίς περιβαλλοντολογικά κριτήρια, με στόχο μόνο τη χαμηλή τιμή και την εύκολη πώληση, πολιτική που ενισχύθηκε και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα εισαγόμενα οχήματα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στη χώρα προέλευσής τους καθώς είχαν κριθεί ως εξαιρετικά ρυπογόνα, έρχονταν με πλαστά πιστοποιητικά και γυρισμένα χιλιόμετρα, σημειώνει το ΑΠΕ.

  Σήμερα έχουν περιοριστεί οι εισαγωγές αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας. Εξάλλου, προκειμένου να ενισχυθεί ο στόχος να εισάγονται μεταχειρισμένα οχήματα νέα σε ηλικία, είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα ποσοστά επιβάρυνσης στο τέλος ταξινόμησης για τα παλιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα.

  Στην ίδια στρατηγική, για τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, εντάσσονται και τα κίνητρα απόκτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  13 νέα κρούσματα στην Ήπειρο- Μόλις 5 στα Ιωάννινα

  Στην ΠE Ιωαννίνων το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις πέντε κρούσματα

  45 εκ. ευρώ για ενίσχυση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια

  Ανακοίνωση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

  Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα- 2 εκατ. πολίτες το μήνα

  Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας

  Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

  Την παράταση του lockdown μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  

  Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα με εποχιακά είδη

  Ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.